3. listopadu 2013

Zázračná síla medu

Všichni víme, že med je sakra zdravá věc. Víme, že ho sbírají pilné včely a že je to lepkavá slaďoučká hustá "tekutina" (?), která se maže na chleba nebo se dává do čaje místo cukru. Pojďme si ale rozebrat, k čemu je med dobrej ve zkrášlujícím průmyslu!


Zkuste si několikrát za sebou říct pomalu to slovo: MED. MED. MED... to slovo samo o sobě zní jako sladká hustá "tekutina", nemyslíte?

Už dřív se med používal jako lék - nebyly antibiotika, chápete, takže med léčil infekce a má antibakteriální a antiseptické účinky. Nejen snězením nám udělá dobře!

RTY
Potřebujete-li zvláčnit rty, vyléčit popraskané rty nebo doléčit opar, namažte rty medem. Stačí malá vrstva několikrát denně, nechat působit (ne abyste si ho hned slízli!) a během pár hodin budou rty vláčnější, ozdravené, vyživené. Na opar můžete nenést silnější vrstvu medu a nechat přes noc.
* Zkuste si vyrobit balzám na rty z medu - návod najdete ZDE ;)

VLASY
Máte-li lupy nebo "hrubé" vlasy, zkuste si do pokožky hlavy vmasírovat sem tam trošku medu a trochu ho naneste i na délky vlasů. Nechte působit 15 minut a dobře opláchněte. Lupy zmizí a vlasy se zjemní jako po kondicionéru!
* Nekupujte kondicionéry plné silikonů, zkuste vlastní: Podle délky vlasů odměřte med (na vlasy po ramena půl hrníčku) a přidejte lžičku olivového oleje (na delší vlasy více, na kratší méně, opět v poměru k množství medu), promíchejte a naneste na vlasy. Po půl hodině působení opláchněte vlažnou vodou a je to!

OBLIČEJ
Kromě toho, že si můžete z medu udělat pleťovou masku, která zvláční pleť a zahojí drobné ranky, můžete si medem taky "vytahat" černé tečky! Naneste vrstvu medu na nos/bradu/čelo a prsty poplácávejte nebo poťupkávajte. Lepivost medu vytáhne černé tečky. Nelekejte se, když se med zbarví do šeda - znamená to, že skutečně vytahuje nečistoty.
* Tip na pleťovou masku s medem: Smíchejte syrovátku s trochou mlíka a lžící medu, aby vznikla "kašička". Naneste na vyčištěný obličej a nechte působit 20 minut. Poté smyjte. Hotovo.

TĚLO
Trik na černé tečky zmíněný výše můžete použít i na tělo, například na záda, jestli tam černé tečky máte. Naneste med na záda nebo dekolt a dlaněmi pomalu poplácávejte (položte dlaň na medem pomazanou část a odlepujte ji směrem nahoru). Med se dá přidat i do domácího peelingu - smíchejte trochu cukru s olejem (mandlovým, olivovým, kokosovým, ... atd.) a přidejte med. Chcete-li peeling hustší, dejte cukru víc, máte-li radši peeling krémovější s hrubými částečkami, přidejte víc medu a oleje.
* Med zvláční suchá místa. Udělejte si před sprchou zábal - suchá místa potřete medem a nechte působit. Pozor, abyste se nepřilepili k nábytku :)

Mno nic, teď se jdu naobědvat a pak brnknu babičce, jestli doma nemá sklenici medu navíc :))

Mějte krásnou neděli!

5 komentářů:

  1. Tak teď jsem dostala chuť na chleba s medem :-(:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam mňam, v těchto zimních měsících nedám na med dopustit :-) Výborná věc :-)

    Budu moc ráda, když se zapojíš do mé giveaway > http://www.chicoco.cz/2013/11/fall-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  3. Už vím, co zítra posnídám :D

    To použití na rty musím vyzkoušet...

    OdpovědětVymazat
  4. Med mám moc ráda, do jogurtu, do kaše, na chleba, do čaje a i do masek na obličej :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)