22. května 2013

Návod: Kabelka z časopisu

Tenhle článek jsem psala speciálně pro Studentpoint, sekce Student Girl, Udělej si sám. A tady je taky pro vás :)


Co s novinami a časopisy, když jsou přečtené do posledního písmene a prohlédnuté do poslední fotky? Vyrobte si z nich stylové psaníčko!
Na psaníčko z časopisových stránek potřebujeme přečtený časopis, noviny nebo letáky (případně knihu, pokud vám jí není líto), lepidlo, průhlednou širokou izoleputužkunůžky,suchý zip a tři čtvrtky o velikosti A4. Co se týče velikosti, záleží to pouze na vás. My jsme v návodu použili formát A4 a psaníčko je svou velikostí tak akorát na vycházku do města nebo do restaurace – to znamená, že pobere to nejnutnější.
Krok číslo 1:
Z časopisu vytrháme jednotlivé stránky, v případě novin přepůlíme jednu novinovou dvoustranu na čtvrtiny. Doporučujeme využít větších a barevnějších obrázků a fotek, protože stránky budeme ještě různě polepovat menšími částmi, nicméně spodní část bude vždy vidět. Vybrané stránky potřeme lepidlem a nalepíme na čtvrtku. 
Lepidlo můžeme dát jen na určitá místa. Pokud se vám na přilepených stránkách vytvořívarhánky, stačí dobře uhladit nebo přelepit jinou časopisovou či novinovou částí. Kraje, které přesahují papír, zahneme na druhou stranu čtvrtky a zalepíme. 

Krok číslo 2:
Abychom měli časopisový „vzor“ i uvnitř, polepíme čtvrtku z obou stran. Dovnitř samozřejmě můžeme dát i nudnější motivy a články. Přesahující okraje opět zahneme a zalepíme na druhou stranu.

Krok číslo 3:
Z časopisů vystřiháme zajímavé obrázky či kousky článků a ty podle vlastního vkusu nalepíme na již jednou polepené čtvrtky. Tím dodáme psaníčku trochu atmosféry a porušíme tak pravidelnost a jednotnost základu.
Krok číslo 4:
Poté, co máme dvě čtvrtky polepené ze všech stran, si ze třetí čtvrtky vystřihneme vrchní část psaníčka, která bude sloužit jako zavírání. Pamatujte, že úhlopříčky nekreslíme v tomto případě z rohu do rohu, ale začneme nahoře, cca 1 cm pod okrajem, a pak pokračujeme dolů do protějšího rohu (viz fotky níže). Zavírací část polepíme stejným způsobem jako celé čtvrtky.
Krok číslo 5:
Čtvrtky s časopisovými stranami necháme pořádně zaschnout. Poté si čtvrtku položíme na stůl a přelepíme podélně izolepou. Aby vám čtvrtka „neutíkala“, můžete izolepu nechat delší, a tím si čtvrtku přilepit ke stolu, odkud jde dobře sundat. Po polepení jedné strany čtvrtky zarovnáme nůžkami okraje izolepy, ale necháme tam asi 1–2 cm rezervu, abychom mohli izolepu opět zahnout na druhou stranu. Takto polepíme všechny čtvrtky z obou stran.
Krok číslo 6:
Když máme všechny strany pevně oblepené izolepou a jsme si jisti, že v případě deště nám psaníčko nepromokne, můžeme všechny tři části slepit izolepou k sobě. Je nutné nechat mezi jednotlivými díly rezervu 0,3–0,5 cm, aby bylo psaníčko pružné a zavírání se skutečně dalo zavírat.
Krok číslo 7:
Nechte zavírání u psaníčka přes noc zavřené a zatížené například knížkou, aby se vrchní část neotvírala. Kdo chce, může si na psaníčko přidat kousek suchého zipu, který koupíte v každé galanterii. Kabelka je omyvatelná, je tedy vhodná i do mírně deštivého počasí.
Povedlo se? ;)





3 komentáře:

  1. Jé, ta je super! Tu vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Já už ji mám taky hotovou, nosíš ji někdy fakt mezi lidi ? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)