27. května 2013

Návod: Jak zmenšit DPI v PhotoScape

Včera jsem si hodinu lámala hlavu, jak zmenšit DPI v programu PhotoScape (což je mimochodem vysoce užitečná věc na úpravu fotek!). Dneska mě osvítila Matka Příroda a já jsem na to přišla. Trvalo to asi vteřinu a půl!






DPI je děsně hustá věc. Ne, to kecám. DPI je jakože údaj o tom, kolik pixelů se v obrázku/fotce vejde do jednoho palce ("dots per inch"). Wiki říká, že "hodnota DPI odkazuje na fyzickou velikost obrazu, který je reprodukován jako skutečná fyzická entita, například vytištěn na papíru nebo zobrazen na monitoru. U digitálního obrazu není stanovena 'přirozená' fyzická velikost (měřená v palcích nebo cm)...." A tak dále, přečíst si o tom můžete ZDE.





Jak už vidíte v nadpisu a úvodu, upravovat budeme ve PhotoScape - stáhni ZDE. Program standardně nainstalujte. Nevíte-li jak, zeptejte se táty nebo bráchy.

Po otevření vypadá program takhle. A my si klikneme na tu horní možnost "Úprava fotek", případně "Hromadná úprava fotek".

Pokud jsme vybrali možnost úpravy jedné fotky, vlevo si fotku vybereme ze složky, kde je uložena. Pokud s fotkou chceme něco dělat, tak si s ní pohrajeme. Potom (nebo pokud chceme jen změnit DPI), klikneme na "Uložit".


A už je téměř hotovo. V tabulce, která se nám otevřela, máme úplně dole možnost začtverečkovat "DPI". A když klikneme, objeví se pruh, kde můžeme zvolit množství DPI. Stačí zvolit podle zadání či přání, vybrat nahoře nějakou možnost uložení (to už záleží na vás, jak chcete upravenou fotku uložit) a hotovo!


Tak, doufám, že návod posloužil a ušetřil váš čas! ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)