19. března 2016

Cestování | Rady, tipy a postřehy

Pěknej večer, 

pokud zrovna nepaříte někde venku a rozklikli jste si tenhle článek, vězte, že já taky nepařím nikde venku (jak vám došlo..). Sním o létě - o tom, jak se vydáme do Porta, kde uvidíme oceán a vypijeme oceány portskýho, sním o příštím víkendu - o tom, jak se vydáme do Budapešti a udávíme se langošema, a znovu - sním o létě - o tom, jak se vydáme do Bruselu podívat se na pinďoura čůrajícího chlapečka, ... a tak dál. 
Zdroj: weheartit.com

Už jsem vám říkala o svém největším životním plánu? Zní to hrozně hustě, žejo, ale je "jen" o tohle: Do tý doby, než budu mít první dítě, chci navštívit všechny státy Evropy. Zatím jsem ve stavu, že to nemám šanci stihnout pokud chci mít dítě do 30 a pokud nenavštívím aspoň 4 státy ročně. A proto musím makat - aspoň 4 státy ročně nebo víc. Ale jak na to? Ráda bych vám ukázala pár tipů jak cestovat aniž byste museli prodat svoji matku do otroctví.

S cestovkou nebo na vlastní pěst?
Já jsem na výlet či dovolenou jela s cestovkou jen dvakrát v životě a pokaždý to byla celkem nuda - do Tunisu s babičkou, když mi bylo 12, a na Kanáry se ségrou a jejím přítelem, když mi bylo asi 21. Nejsem ani moc "mořskej" typ, kterýmu vyhovuje dovolená all inclusive a válet si celou dobu kejty na hotelový pláži velikosti pětkrát pět metrů. Ale je to na vás a každýmu vyhovuje něco jinýho. Pokud se rozhodnete pro cestovku, docela levně se dají pořídit zájezdy last nebo first minute. Sledujte weby cestovních kanceláří. Když jsme vybírali Kanáry, viděli jsme i nabídkou desetidenního zájezdu s plnou penzí v Turecku za 10 000,-, což je podle mě celkem krásná cena

Ale jak říkám, já jsem velkej fanoušek cestování všude možně a radši budu spát ve stanu a prostřídám pár lokalit, než abych si užívala hotelu a byla pořád na jednom místě. 

Jakou zvolit dopravu?
Doprava samozřejmě záleží na tom kam chcete jet a jaký jsou vaše možnosti. Letenky se dají sehnat občas fakt hodně levně, například nedávno jsem viděla letenku z Brna do Londýna za 340,- korun. Fakt pecka. Čekujte Skypicker.com nebo AkcniLetenky.com a pokud jste přiměřeně flexibilní, seženete letenky za výbornou cenu

Pokud volíte dopravu autobusem, rozhodně vám doporučím vzít si sebou malej polštářek (koupíte v Ikea za 29 korun) a deku (například z Kik! za 129,-), protože i když je autobus vytopenej nebo je léto, deka a polštářek vám cestu hodně zpříjemní. Za sebe doporučuju samozřejmě StudentAgency, kde seženete jízdenku do Budapešti od 430,-/1 cesta.

A pak je tady samozřejmě možnost jet autem, jestli nějaký máte. My ho máme, sice nesnáším, že má kožený sedačky, páč v létě je na tom vedro a v zimě kosa, ale je to užitečná věc. Dejte však bacha na to, že kromě benzínu platíte i dálniční známky, případně poplatky na dálnicích. Aby se vám to auto nakonec neprodražilo... Každopádně vám auto dává nesmírnou svobodu dojet si kamkoliv a neohlížet se na čas a spoje.
Zdroj: weheartit.com
Co nedoporučuju je kupovat letenky na webech mimo letecké společnosti (například Pelikán, Letuška apod.,) jelikož si tam web přidává svoje další poplatky. Na těchto webech se vyplatí využívat jejich speciálních akcí, , ale klasické letenky jako takové je výhodnější kupovat přímo u dané letecké společnosti (WizzAir, RyanAir,..).

A co ubytování?
Tak jasně, máme možnost zvolit si hotel, penzion, hostel či bed-and-breakfast ubytování (a tohle snadno najdete na BudgetPlaces.com). Chceme-li ale ubytko co nejlevnější, vyplatí se AirBnB - a to pro obě strany. Jde o to, že si snadno můžete na krátkou dobu (třeba jen 1 noc) pronajmout byt či dům a žít v něm jako doma. Naopak pokud svůj byt pronajímáte, můžete si přijít na fajn prachy. My jsme například sehnali byt 15 minut chůze od centra Budapešti a na 4 noci nás to vyjde na 1070,- na osobu. Je to plně vybavenej byt, nejsme ničím limitováni (kromě podmínek pronajímatele) a můžeme si vařit (a tedy mít snídani v kolik chceme - nemusíme řešit, že hotelová snídaně je jen do 10 hod.).

Ještě levnější je potom Couchsurfing, kde zadarmo přespáváte na gaučích jiných cestovních nadšenců. V tomto případě nic neplatíte, hodí se ale poskytovateli gauče přivést drobnou pozornost. Já jsem zatím nikde nepřebývala na gauči, couchsurfaře jsme jenom hostili a byla to zajímavá zkušenost!

A stan je taky fajn možnost, je to sice risk, protože ve většině států je zakázaný kempit mimo kempy, ale když budete hledat soukromější plácek, dá se to. V La Spezii (Itálie) jsme potkali ukrajinskej pár, kterej všude spal pod širákem. Řekla bych, že zrovna Itálie je na tohle jako dělaná - příjemný teplý letní noci s nebem plným hvězd, prostě nádhera!

No a jak s jídlem?
Tak samozřejmě, že pokud nemáte v hotelu zaplacenou i nějakou stravu, nezbejvá nic jinýho, než si jídlo obstarat. Nicméně doprava autem vám umožňuje si nějaký jídlo vzít sebou a pokud náte autoledničku, nemusíte ani řešit kazivost jídla. Například my jsme ledničku neměli, takže jsme si vzali zavařené lečo, pecen chleba a pražskou šunku v konzervě, koupili jsme si parmezán, kterej v lednici bejt nemusí a nevadí mu teplo, zeleninu, ... hodně jsme si v Itálii kupovali focaccie, které tam nestojí moc a jsou výborné. A nakonec - k poznávání cizích krají patří rozhodně taky ochutnávání
Zdroj: weheartit.com
jejich kuchyně!

Takže jak je to s tím mým seznamem?
Zatím jsem navštívila 12 evropských zemí a jednu neevropskou. Letos mě čekají snad tři další země. Zážitky mám ze Slovenska, Slovinska, Německa, Británie, Španělska (a Katalánska), Itálie, Dánska, Švédska, Polska, Francie, Švýcarska a Nizozemí. Ta jedna neevropská země je Tunisko. Kromě mýho evropskýho snu je mým cílem Fiji případně jiná podobně exotická země, a Indie (ach, jak prahnu po Indii!).

Budu děsně ráda, když se se mnou podělíte vy o vaše cestovatelský tipy a zkušenosti! Co vám rozhodně nemůže chybět ve vašem cestovatelském životě? 

PS: Miluju cestování a toužím po práci, při které bych cestovala do jinejch zemí. Psát tenhle článek jsem si fakt užívala a nemůžu se dočkat léta! :)


5 komentářů:

  1. Super plán! Hehe, budeš mít taky mapku, kde i budeš píchat špendlíky? Já sleduji weby s levnýma letenkama, a díky tomu, že letos jsem omezená státnicema a spoustou dalších blbostí jsem zmeškala spoustu úžasných tripů (nebo minimálně jeden), takže snad se někam podívám po státnicích. Užívej výlety, a měj se! ;-) Jo a za couchsurfing zkušenosti díky, dalo mi to hodně (a věřím, že ještě dá);-)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji cestování, letos mě snad čeká Amsterdam, Berlín a Litva. Berlín tedy již po páté, ale je to závislost, nemůžu si pomoci :D Minulý měsíc jsme přes couchsurfing bydlely v Bratislavě, doporučuji :) mám o tom i článek na blogu http://kracmarovat.blogspot.cz/2016/02/jak-jsme-spaly-s-turky.html?m=1

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuju cestovatelku YouTuberku Hey Nadine, má české kořeny a vloni byla i v ČR a na Slovensku a točí krátká videa z cest včetně různých cestovních tipů a triků: https://www.youtube.com/user/nayders07

    A k té mapce se špendlíky: zrovna teď mají na Bonami stírací mapy, kde si můžeš setřít stát, kde už jsi byla - strašně se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám dobrou zkušenost i s hostely, kde jsme potkala spoustu zajímavých lidí.

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek! :) Já bych jednou nejraději procestovala celý svět :D
    Mně je zatím 15, takže jezdím na ty all inclusive dovolené, kde ležíme na pláži, my i jezdíme na výlety a koupeme se v zátokách a moři. Ale až mi bude 18, plánuju jezdit mnohem levněji, protože rodiče mě navždy dotovat rozhodně nebudou :D
    Plánuji zkusit se někam dostat stopem, i když nevím, jestli budu mít odvahu. A jinak bych asi také cestovala letadlem/autobusem... až budu mít auto, tak klidně i autem, ale jak říkáš, auto se může díky všem poplatkům za dalniční známky a benzim pěkně prodražit :D.
    Tobě přeju, ať se ti všechny země Evropy projet podaří! :)
    Když to tak vezmu, já byla v Evropě jenom v Čechách, Bulharsku, Chorvatsku, Německu, Řecku, Velké Británii, Španělsku a Turecku :D Pak jsem mimo Evropu byla taky v Tunisu-respektive na Djerba-e a v Egyptě :D
    Jinak věřím, že celou Evropu do 30 procestuješ! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)