21. června 2015

Tělísko - cena, zavedení, zkušenosti

Jo, vypadá to, že tenhle článek bude na vážnější notu. Ale nebojte, věřím, že i tak (nebo spíš proto) bude užitečnej. Je tomu týden, co v sobě nosím nitroděložní tělísko. Proč jsem zvolila tuhle formu antikoncepce, jaký to bylo a moje pocity?

Řekněme, že prvního kluka jsem měla od 16 let a od té doby i antikoncepci. Jelikož jsem se navíc potýkala s nehezkým akné a pilulky se v tý době předepisovaly všem holkám, i já jsem byla další pojídačkou hormonálních tabletek (Minerva). Pozorovala jsem na sobě změny? Kromě zlepšení akné ne. Vadilo mi to? Ne.

Jenže pak jsem se začala trochu víc zajímat o to, co všechno antina dělá a zjistila jsem, že to vlastně je docela hnus a v 21 jsem ji vysadila s tím, že budeme s mým tehdejším (druhým) přítelem používat kondom. Nejevilo se to jako nejpříjemnější alternativa, ale já jsem prostě odmítla prášky brát a zahlcovat si tělo zbytečnejma složkama. Čert tomu přál a akné se mi rozbujelo znovu a v daleko větší míře, navíc jsem potkala svého milého Č. a chtěla jsem se zase cejtit dobře a nestydět se před ním sundat si tričko, protože jsem akné měla i ve výstřihu a na zádech. Přes rok jsem se léčila na kožním a brala jsem prášky na obnovu kožních buněk (což mi akné vyléčilo.. zatím..), ale prášky jsou takovej driák, že se předepisují jen oproti hormonální antikoncepci (jinak by v případě tehotenství došlo k poškození a deformaci plodu). Rok a půl jsem tedy brala antinu znovu. Až do teď.
Zdroj: weheartit.com

Před dvěma měsíci, kdy jsem přestala brát prášky na kůži, jsme s Drahým učinili rozhodnutí, že investujeme do nitroděložního tělíska, protože (a hlavně proto) je to nejpohodlnější varianta bez hormonů a taky zdaleka nejlevnější! Nehormonální tělísko na 3 roky stojí se vším všudy 1 100 Kč. To máte 26 kaček na měsíc!

Jak tělísko funguje, když nedodává tělu hormony? Tělísko má na sobě malé měděné kroužky. A měď je toxická pro spermie, takže je prostě povraždí. Kdy je tělísko účinný? Okamžitě po zavedení. Co je potřeba udělat před zavedením tělíska? Doktor vám provede standardní vyšetření. Dřív se tělíska nedávala dívkám, které ještě nerodily, ale dneska je to v pohodě, protože tělíska jsou fakt malá. Doktor mě ujistil, že nehormonální tělísko nemá žádné nevýhody kromě případné delší menstruace. Před tím, než je tělísko zavedeno, je třeba brát antibiotika. Začíná se na konci vašich dnů, dva prášky první den, pak už jen jeden. V den D je lepší nejít do práce/školy a nebo se objednat na odpoledne.

Jaký bylo zavedení? Bála jsem se, protože mě kamarádky postrašily, že to bolí jako prase a že se po tom omdlívá. A protože můj muž byl zrovna mimo město, měla jsem bobky. Se svým strachem jsem se svěřila sestřičce i doktorovi, ale byli moc milí, tak jsem se trochu uklidnila. Mám děsně skvělýho gynekologa, takže mi tělísko ukázal a vysvětlil mi dopředu, co bude dělat. Samotné zavedení trvalo asi 40 vteřin, z toho 30 to jen upravoval, aby dobře "sedělo". Bolelo to? Nebudu říkat, že ne. Bolelo to zvláštně, nebyla to ostrá bolest, vlastně to byl spíš hodně nepříjemnej a překvapivej pocit. Tuhle bolest jsem ještě nikdy nezažila a jsem si jistá, že právě tohle je bolest, která je cítit u porodu (ale u porodu bude asi 10x horší). Určitě se nebojte, jen buďte připravené, že pocítíte něco nečekanýho :)

Zdroj: weheartit.com
Co bylo potom? Byla jsem strašně ráda, že už to tělísko mám a nemusím brát antikoncepci, nemusím na nic myslet, prostě jen za měsíc půjdu na kontrolu, pak za dalšího půl roku na další atd. Hned jsem odešla z ordinace a volala jsem příteli jaký to bylo. Bolelo mě v podbřišku, ale žádná trága. Když jsme spolu domluvili a došla jsem na zastávku, musela jsem si sednout, protože mě polil studenej pot a bylo mi horko. Klesnul mi tlak, špatně se mi dýchalo, zatmělo se mi před očima, takže jsem si honem na lavičce lehla a pokrčila jsem nohy. Fakt doporučuju, abyste na zavedení šly s doprovodem! Nevolnost jsem rozdejchávala hodinu, nakonec jsem si zavolala taxíka, protože jsem se bála jet domů MHD. Jsem si jistá, že by mi nikdo nepomohl, kdybych fakt omdlela.

Doma jsem si lehla a hned jsem usnula. Pro tělo je to prostě zásah, co si budeme povídat. Vzbudila jsem se večer a už mi bylo dobře, jen mě pořád bolelo v podbřišku. Druhej den ráno už to bylo v pořádku, ani jsem o tělísku nevěděla.

Teď, po týdnu, můžu říct, že necítím nic, jen občas malé pnutí, které není nepříjemné ani nebolí, prostě tělo vám jen dává vědět o tom, že má v sobě cizí předmět. Zajímá vás, jestli mě to v něčem omezuje? Vůbec v ničem. Tělísko má šňůrku z jakoby vlasce, občas může být šňůrka cítit po hmatu, ale my jsme zatím nic nevypozorovali :) Je možné tělísko vyndat dřív? No jasně :)

Jakou formu antikoncepce volíte vy? Máte zkušenost s tělískem?

Jedna moje známá mi řekla, že ho měla 4 roky a že už by si ho znovu nedala. Je pravda, že já bych si ho pravděpodobně už taky znovu nenechala dát kvůli tomu, co to se mnou pak udělalo a jak byla bolest nová a nepříjemná. Ale uvidíme, zatím jsem s tělískem spokojená :)

13 komentářů:

  1. Vždycky mě zajímalo - jestliže je tam ten vlasec, nemůže to nějak... jak jen to říct slušně, poškodit přítělovu chloubu, když to lidi dělají? A nejde to třeba omylem vytáhnout? Toho se asi nejvíc bojím, jinak o tom taky dost přemýšlím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrej dotaz! On ten "vlasec" po nějaký době hodně změkne, že už se nedá cítit, ale můj přítel třeba necítí nic ani teď. A normálně můžeš používat i tampony, jen musíš dát bacha kterou šňůrku pak taháš :) takže teoreticky je možné to omylem vytáhnout, ale šance je malá, protože šňůrka tamponu je prostě špagát, zatímco od toho tělíska je to fakt jak vlasec a navíc to nekouká ven :)

      Vymazat
    2. Lékař ten "vlasec" ustřihne co nejvíce, takže ho muž necítí a Vy si ho v žádném případě nemůžete vytáhnout :-)

      Vymazat
  2. Super článek, jsem si jistá, že bude pro spoustu žen užitečný :) Já zobu pilulky. Hormony a tak vůbec, ale nehormonální nebariérové antikoncepci prostě nevěřím a na těch tabletkách mi přijde jako obrovská výhoda to, že kdyby cokoli, můžu přestat ze dne na den. Plus jsem pohodlná a tělíska ve mně budí takový jakýsi respekt. Vím, že HA není to nejlepší, co tělu můžu dát, ale zatím u ní zůstávám. Do budoucna... no, uvidíme.

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám zas naopak - moc nevěřím bariérové antikoncepci, třeba pesar mi přijde naprosto divná věc, podle mě se to prostě musí pohnout a nezabránit v otěhotnění :D

      Vymazat
  3. Ja mam ha od svych cca 15let ted mi bude 29 let. Ale beru ji protoze musím. Vlastne je to ma léčba neceho horšího, pravdou je, že když bych mela moznist se rozhodnout asi uz ji tsky neberu. Ale u mne je to vysadit a snazit se o dite, ciz ted stejne pomalu nastane. A s telisjem zkusenosti nemam a po tom co jsi napsala bych asi ani nezkusila.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja beru prasky od 18ti, cili pet let a jsem spokojena. Mam ted Mistru a je uzasna. Urcite nehodlam prestat brat, dokud nebude treba. Telisko bych si nenechala dat a uz vubec ne potom, cos napsala :D Me navic HA vyhovuje i kvuli menstruaci.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem brala antikoncepci od 15 do 19 let. V 16 jsem měla svého prvního (a jediného) chlapa, s kterým jsme se dohodli, že už anti brát nebudu, protože to má dost negativ :/. Používáme kondom, neříkám, že nás to někdy neštve :D, ale už 1,5 roku je to v pohodě :). Uvidíme, kdy nám to začne tak vadit, abychom se chránili jinak, zatím pohoda :).

    OdpovědětVymazat
  6. cavec, já má telísko od lonského dubna, to drahé, stálo kolem 5tis na tři roky ale je s gestagenem, ktery by mel tak nejak usmernovat cyklus a menstruace by mela do cca roku vymizet. Při zavádění jsem teda zařvala jak tur, jsem myslela, že mě na tom lehátku fakt mrskne ale pak už pohoda, menstruaci pořád mám ale čím dál slabší a hlanvě je to no stress, co se týká strachu z otehotneni - i kdyz ho plánuji za pár měsíců vyndat..;) za celou dobu by mě nanapadlo, že bych měla v těle něco navíc ale musím říct, že jsem se tenkrát poprvé lekla, když jsem zjistila, že ten provázek je docela tvrdej :D

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek! :-) Hodně nad tělískem přemýšlím po porodu a to hlavně proto, že jsem hlava děravá a pravděpodobně jsem otěhotněla přes antikoncepci. Plus, dokážete si představit, že ještě s miminkem budu uvažovat nad tím, jestli jsem si vzala prášek :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Ja mam tiez vnutromaternicove teliesko denu a som spokojna ;) nebolelo to ani nic akurat mam bolestivejsi menzes ja som pocula ze je to nebezpecne pre zeny ktore este nemali miminko pretoze to moze poskodit krcok maternice preto by si to mali davat zeny po prvom porode :)ja som si to dala po sestonedeli :)
    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Za mě rozhodně ne, po tom, co jsem zažila maminku, co si s tím vytrpěla... takový zánět, že skončila v nemocnici a nakonec podstoupila sterilizaci... Má bývalá učitelka s tím měla podobný problém. Ze začátku ne, třeba 1 - 2 roky úplně klid a pohoda... ale pak... Držím palce abys ty byla spokojená a bylo to bez problémů, já mám ve svém okolí jen lidi, kteří s tím mají problém.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)