5. června 2015

Recenze: Cesta ze ztracena

Miluju Ceceliu Ahern kvůli jejím originálním a dokonale promyšlenejm pointám! Takže nechápu, jak mi mohla tahle kniha unikat tak dlouho. Ano, viděla jsem ji v knihkupectvích, ne nekoupila jsem si ji, ano, říkala mi o ní máma, ne, stejně mi trvalo pár dalších let než jsem po ní konečně sáhla v knihovně. A přitom má tak dokonalou obálku!

Děj pojednává o čtyřiatřicetileté Sandy Shorttové, která má agenturu na hledání zmizelých. Od té doby, co se ztratila její známá od nich z ulice, když jim bylo 10, má Sandy nutkavou potřebu všechno ztracené dlouho hledat, jinak je nervózní. Zdá se jí, že všechny ztracené věci a všichni ztracení lidé přece musí někde být. Ale kde jsou?

Kniha nás provází tím, jak se sama Sandy dostane do světa ztracených. Vidí okolo sebe všechny věci, které kdy někdo ztratil, potkává lidi, kteří zmizeli. V irské komunitě většinu z nich zná, protože díky práci u policie o všech případech zmizelých Irů něco ví. Předtím než se ztratila se však Sandy měla sejít s Jackem, který pátrá po svém bratrovi. Jack vytuší, že Sandy nezmizela jen tak a pátrá po ní, ačkoliv ji jen jednou zahlédl na benzínce.

Mezitím Sandy poznává, jak se tam žije. Lidé si tam vybudovali nový domov, někteří rodiny, našli si práci a podobně. Sandy jednoho dne ztratí hodinky. A už je nikdy nenajde. Vrátily se do běžného světa? A dokáže se Sandy taky vrátit a pomoci zachránit i ostatní? A co když zmizelý bratr Jacka není v tom zvláštním světě?

Knížka je supr! Čtivá jako prase, do poslední minuty nevíte jak to vlastně dopadne a divíte se, že už vám zbývá jen pár stránek, když ještě není rozlousknutej konec. Ale musím říct, že rozuzlení mě naštvalo. Přišlo mi, jako by autorku už nebavilo knihu dál psát a tak ji prostě utla.

Knížku hodnotím 90 %.

Název: Cesta ze ztracena
Autor: Cecelia Ahern
Počet stran: 325
Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2008
Rok vydání originálu: 2006
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-7381-281-2

PS: Teď jsem zrovna na Rock for People a článek je přednastavenej. Těšte se na nějaký festivalový info! :)

2 komentáře:

  1. Cetla jsem, stejne jako ostatni a stve me, ze uz siiilene dlouho nevysla zadna nova :-/
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Od této autorky mám doma dvě jiné knihy, ale ještě ani jednu jsem nečetla, ačkoliv je mám doma již přes rok. I tato ale vypadá moc pěkně. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)