1. března 2015

Minitip na filmy

Máme celkem ve zvyku aspoň 4x týdně mrknout na nějakej film. Na večer, když je ještě venku zima nebo není fresh počasí, je to fajn program. A víno nebo jiný pitivo k tomu je taky dobrej nápad (minule jsme to dokonce vyladili i popcornem do mikrošky), takže se teď můžete mrknout na filmy, který jsme viděli v poslední době a který mě nějakým způsobem zaujaly.

Apocalypto
Začnu Apocalyptem, protože za poslední rok (!) to byl jedinej film, kterej ve mě nechal takovej ten post-událostní pocit. Takovej ten, jak se vám najednou v průběhu dne náhodně vybaví útržek z toho zážitku a pořád cítíte ten zážitkovej pocit. Tohle mám z Apocalypta! Ze začátku a po celou dobu filmu jsme s přítelem byli skeptičtí a vlastně jsme to kritizovali, ke konci se hodně běhá po lese, ale já jsem byla tak napjatá a netušila jsem, co bude dál, že jsem z filmu byla v podstatě velmi příjemně překvapena. Teď s odstupem pár dní můžu říct, že je to pecka film a klidně bych na něj koukla hned znovu! Film je o kmenech (až teď z ČSFD jsem se dozvěděla, že jde o Maye), kdy jeden kmen pobije ten druhej a lidi z toho druhýho se musej bránit a zachránit se. Jo, zní to jako klišé a sr**ka, ale fakt je to super, protože je tam pěkně ukázáno, jak žili, jak bylo důležitý plodit potomky a spolupracovat, apod.
O čem film je čtěte podrobněji zde.



Pevné pouto
Tohle jsem viděla před pár lety a dneska večer se na to chystáme. Je to mix fantasy a dramatu, kdy Sussie zabije její soused a ona ze "záhrobí" (nebo spíš z nebe) sleduje jak její rodina pátrá po vrahovi a snaží se po její smrtí dál fungovat. O filmu bych řekla, že je to psycho. Ne proto že byste se báli nebo že by tam byla krev, Susie totiž umře v prvních 10 minutách filmu a od začátku je vám to jasný, že to za chvilku přijde, ale film je napínavej takovým tím způsobem, že koušete do peřiny a řikáte monitoru "Holka, tak tam přece nelez!!". Sussiin vrah - soused navíc plánuje další vraždu a kromě toho si informace o vraždách zapisuje. A navíc ten herec je tak úchylně slizkej, že nechápete proč to všem není jasný, že vrahem je on :))
Podrobnější info zde.

Nic nás nerozdělí
Katastrofický filmy mám obecně ráda. Nicméně tenhle je podle skutečné události - tsunami 2004, podle příběhu jedné konkrétní rodiny. Nasnadě je tedy otázka, jestli i přesto mít ráda tenhle film? Jo, já ho ráda mám, protože mě nutí uvědomit si, jaký se na světě dějou hrůzy. Film je velmi emotivní, perfektně natočenej, atmosféra neštěstí plně vystižena.
Rodina je díky první a druhé vlně v Thajsku rozdělena a musí se mezi nemocnými v dané oblasti najít a zároveň přežít důsledky vln. Připravte si kapesníčky.
Další info tady.


Jakej další film byste doporučili? Zanechávaj ve vás filmy někdy fakt hlubokej dojem? :)

13 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem viděla The theory of everything, a můžu jenom doporučit! Dále jsem v poslední době viděla birdmana, a ten mě tolik nezaujal, na to že vyhrál nějakého toho oscara, tak mě to moc neuchvátilo. Jinak ze starších filmů, na které koukám znovu a znovu je Donnie Darko, Requiem for a dream, a nic dalšího supr mě teď nenapadá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Requiem jsem viděla asi v 19 a tak mě to dostalo, že jsem nemohla asi týden spát.. hrozný.. už to nechci nikdy vidět, protože mi to bylo strašně nepříjemný :)

      Vymazat
  2. Viděla jsem 2. a 3. zmíněný film, Pevné pouto se mi strašně líbilo, film o tsunami nebyl špatný, ale asi bych se na něj už podruhé nekoukala. Naopak Apocalypto mě zaujalo, po tom se určitě podívám!
    No a já doporučuji film Hon: http://www.csfd.cz/film/311967-hon/ Ten ve mně zanechal opravdu silné dojmy... Jinak jak píše Claire, ráda koukám opakovaně na oblíbené filmy, Donnie Darko je jeden z mých top :) Requiem jsem taky milovala, ale čím jsem starší, tím více si myslím, že na něj už nemám žaludek. Taky miluji Dům z písku a mlhy: http://www.csfd.cz/film/44917-dum-z-pisku-a-mlhy/, ten je úžasný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hon má celkem zajímavou zápletku, ale ten herec je strašnej! :D Totální záporák :)) Dům z písku a mlhy vypadá dobře, na ten mrknem! Díky :)

      Vymazat
    2. No vidíš a já Madse miluji :))) Vím, že hraje spíše záporné role (Cifra v Bondovi, Hannibal..), ale dej mu šanci! Jsem si jistá, že v Honu musel oslovit snad všechny, já to s ním úplně prožívala :)
      Měj se hezky a snad se tu objeví další tipy na filmy, budu nakukovat!

      Vymazat
    3. Málem bych zapomněla... pak napiš, jak se vám líbil Dům z písku a mlhy :)

      Vymazat
  3. La cara oculta, prvních 20 minut jsem si říkala, že je to šílený a vypnu to, ale překousla jsem to a pak to je neskutečný zlom a člověk jen žasne. Neskutečně napínavý, hltala jsem to jedním dechem! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jej, tak já už jsem dobrej film neviděla pěkně dlouho, jsem hrozně zmlsaná a náročná. Málokdy koukám na stejnej film vícekrát (kromě Lásky nebeské :-), je to pro mě ztráta času, když je tolik jiných, který jsem ještě neviděla. No a jinak jak víš, tak koukám na veselé, pozitivní kousky, žádná dramata typu Requiem za sen, nebo Lidice, Hořící keř, Pianista atd atd, k tomu mě nikdo nepřinutí. NEJHORŠÍ jsou pro mě filmy "dle skutečné události", tak to vůbec vůbec. Ale zamlada mě takový věci docela bavily, už jsem na to asi stará, šetřím si psychiku na děti, to je drama samo o sobě. Takže já jdu cestou komedií, romantických komedií a scifáren.
    Z poslední doby mě nadchla Gravitace, ale to je film do kina, jinak to nemá cenu. Taky mě docela bavila Světová válka Z a Na hraně zítřka. Ale mám dojem, že tohle není tvůj šálek :-), my si, co se filmů týče moc do zelí nelezeme, viď?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Dle skutečné události" mám ráda když v tom nejsou duchové a negativní nadpřirozeno :D jinak jsem taky spíš komedijní. Ale kdy když se mi film zdá zajímavej, tak mi je asi jedno co je to za žánr.
      No jako my se snad neshodnem na žádnym filmu (kromě tý Lásky nebeský) :D Nebo jo? :))

      Vymazat
    2. No moc ne, no. Ale přemýšlela jsem a rozvzpoměla jsem se na pár kousků: Co Pán a paní Smithovi? Nebo Muži v černém? A Pitva mimozemšťana je skvělá, a navíc podle skutečné události, no fakt! To by třeba mohlo kápnout do noty i Č.
      A doma mám teďka na shlédnutí film Zmizelá - Gone girl, slyšela jsem na to velké ovace, tak jsem zvědavá.

      Vymazat
    3. Pán a paní Smithovi se mi líbilo, ale zas ne tak, abych to nějak brala v potaz, jednou-dvakrát vidět stačilo :) Muži v černém jdou úplně mimo mě :))
      O Zmizelé jsem slyšela jen v rámci knížek... ono je to podle toho? Nevíš?

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)