15. března 2015

Co po střední?

Nevíte co dělat po střední, uvažujete, jestli zkusit VŠ a nebo jste se třeba na VŠ nedostali, ale chcete to zkusit další rok a přitom tenhle rok nepromarnit? Chcete se zlepšit v jazycích?

Díky Domi z Pelíšku písmenek sem hážu tenhle článek se svejma zkušenostma ohledně pomaturitního studia. Joo, vím, že první odstavec vypadá jako propracovanej úvod PR článku, ale přehlídněte ho a popojedem, tady o reklamu nejde.

Proč jsem šla na pomaturitní studium angličtiny? Protože jsem měla ambice jít na vysokou, ale přijímačky nevyšly a já jsem to chtěla zkusit další rok a rok jsem nechtěla promarnit. Proto když mi naši velkoryse nabídli, že mi pomaturitko cvaknou, našla jsem nejlevnější alternativu v Praze a přihlásila jsem se na pomaturitní studium angličtiny.

Kolik to stálo? Stálo to 25 tisíc za školní rok. Moje škola umožňovala splátky bez navýšení, takže naši každej měsíc platili 2500,-, což je částka, která se dá v rodinném rozpočtu obětovat, řekla bych. A já jsem jim za tohleto fakt vděčná, protože rok na jazykovce mi dal samý pozitiva.

Například jaká pozitiva? Chodila jsem rok do školy naučit se angličtinu a stále jsem měla statut
Zdroj: weheartit.com
studenta. Předtím jsem AJ měla jen jako druhej jazyk na střední, takže jsem uměla základy. Za rok na pomaturitním jsem se naučila anglicky natolik dobře, že jsem si následně mohla dovolit dvouletej vztah s cizincem a to včetně rozprav o nás, hádek a standardní mezilidské komunikace. Ze školy mám certifikát o absolvování zkoušky na úrovni B2 (úroveň závisí na vašich schopnostech). Kromě toho, že jsem se naučila dobře anglicky a jazyk stále denně využívám a rozvíjím, mi škola přinesla stovky zážitků. Poznala jsem super lidi a se spoustou z nich jsme pořád v kontaktu. Našla jsem tam jednu ze svých nejlepších přítelkyň, během školního roku jsme měli spoustu akcí (jeli jsme na vodu, slavili jsme vánoce, nějaký výlety,....). Nepřišlo mi, že bych chodila do školy, ale na sraz s fajn lidma pokecat si anglicky.

Jak to probíhalo? Konkrétně v mé škole jsme začínali v 9 a končili jsme v půl 1. Chodili jsme každej všední den a ze zákona jsme museli absolvovat aspoň 60% výuky, protože jinak bychom ztratili statut studenta. A samozřejmě jsme museli nosit omluvenky. Měli jsme učitele na gramatiku, dalšího na konverzaci, rodilého mluvčího, veškerá výuka probíhala zábavnou formou.

Pokud máte nějaký prachy navíc a nevíte co po střední, zkuste pomaturitko, páč je to sranda a hlavně vám to dá užitečnou věc do života - schopnost pořádně zvládnout a použít cizí jazyk :)

PS: Já jsem chodila do jazykovky Mavo. Jaké jsou ceny nyní nevím, protože už jsou to 4 roky zpět, co jsem tam chodila, ale google vám určo najde webovky.

PPS: Na tu vejšku jsem se nedostala ani další rok... :))

Jak jste na tom se studiem? Letošním maturantům držím palce, dejte mi v komentářích vědět jak se připravujete :)

1 komentář:

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)