13. února 2015

Valentýn nebo první máj?

Svátky zamilovaných. V únoru se shopy zasypou rudou a růžovou, srdíčkama, všechny reklamy na fb se přehoděj na to, že produkt je ideáááální dárek pro milovaného a milovanou k Valentýnu, klišé střídá klišé a romantika a překvapení se vymýšlí poměrně stěží. První máj je naopak poměrně opomíjená věc, kdy si zamilovaní jdou sehnat nějakou třešeň (což je v Praze celkem challenge, nejste-li majiteli zahrady), aby se pod ní pomuckali. Pojměme tenhle článek jako anketu!

Nejsem ani milovník Valentýna, ani jeho opovrhovatel. Valentýna neřeším a kdyby na mě odevšud nekřičela srdíčka, asi na něj celkem zapomenu. Je však pravda, že ten chaos okolo Valentýna je mi krajně nesympatickej, ale na druhou stranu, když jsem kdysi dostala Valentýnku, velmi mě to potěšilo.
Zdroj: weheartit.com

Jsem ale milovnicí prvního máje. Přijde mi to o tolik upřímnější svátek, že svého milého s chutí políbím pod tou rozkvetlou třešní. Nicméně protože jsem pražanda a třešně (nepočítám sakury) se tady vážně špatně hledají, spokojím se s jakýmkoliv cituplným políbením kdekoliv.

Jasně, lidi by si měli lásku dokazovat kdykoliv a ne jen jeden nebo dva dny v roce. Ale to je teda taky dost klišoidní alibistickej argument, protože to, že někdo slaví Valentýna nebo první máj neznamená, že tu lásku nikdy jindy nedokazuje, žejo... Já to mám tak, že Valentýn jde mimo mě už jen proto, že se mě v únoru lidi ptají, co dám Milému k Valentýnu. Odpovídám, že to neslavíme. Ten pohled, kterého se mi dostane, je většinou plný negativního překvapení a leckdy i odsouzení. A já nebudu slavit něco, z čeho se postupně stala společenská povinnost. Nebudu příteli dávat trenýrky, prstýnky a podobný neoriginální rádoby dárky, kterejch dostal od svých bývalých určitě plno. Já si v poklidu oslavím 1. máje a ráda se vyhnu srdíčkovým návalům a růžové :)

Valentýn nebo 1. máj? A má cenu to vůbec řešit? Co vás na těchhle svátcích štve a co těší? :)
....
.......
.........

Update dva dny po tom, co byl napsán tento článek (což bylo 11.2. a od té doby čeká na zveřejnění): Jak tady na výše uvedených slovech machruju, tak dneska jsem koupila příteli Merci a každou čokoládičku jsem obalila vzkazem proč ho miluju (a dvě mersíčka jsem mu sežrala.. to aby si nemyslel..). Nevydržela jsem do zejtra a dala jsem mu to teď a byl nadšenej.

Update updatu minutu potom, co byl dopsán výše uvedený update - nutno ale říct, že jsem včera od něj odstala řůži a to nehledě na to, jestli je nebo není Valentýn, takže se vlastně to moje Merci pro něj nemusí vůbec počítat jako valentýnská akce! :))

6 komentářů:

  1. Kami, směju se tu až se za břicho popadám :D právě jsem dopsala své vyjádření k Valentýnu na můj blog a ve spoustě věcí s tebou souhlasím. Na druhou stranu, Tvůj dáreček je parádní a klobouk dolů za originalitu! ;) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Na článek se mrknu, úvahy o Valentýnu mě docela bavěj :))

      Vymazat
  2. Podle mého názoru se svátek Prvního máje zanedbává z důvodu Svátku práce, který je ve stejný den. A to by to nebyli Američani, kdyby si nevymysleli náhradu a nerozšířili to do světa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem četla, že Valentýn je z itálie, protože to byl italskej kněz, kterej na tajňačku oddával milence. Ale nevím :)

      Vymazat
  3. Velmi s tebou souhlasím. Valentýn nemusím díky jeho propagaci a tomu, že je všude tuna vykřičníků ohledně toho, že MUSÍM koupit to, a tím dokážu to a ono a musíme na véču, dostat kytku, drahý dárek a prostě musíme, protože je Valentýn. Každopádně se za přinesenou kytici tulipánů zlobit nebudu.
    Ale první máj? Oh... Je teplo, člověk si ruku v ruce vyjde na procházku a když se najde strom, dají si polibek. :) Jo. Už se moc těším.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)