24. ledna 2015

Moje vlasy - jak moc to leze do peněz?

Na svoje vlasy nedám dopustit a i když se občas vztekám, vlastně je miluju. Jsem možná skoro posedlá svejma vlasama, protože si s nima furt hraju. Ale uznávám, že to mi leze trochu na nervy - furt dokola si plíst všude možně malý copánky a zase je rozplítat.. No a dneska jsem si s chřipkou, maskou na xichtě a žiletkou zalezla do sprchy, že si oholim nohy a jak jsem tam tak čučela na ty svoje přípravky, přivedlo mě to k náhlýmu nápadu napsat nějakej takovejhle článek.

Vlasy mám do půlky zad, barvené na zrz, vlnité, s ofčou občas dopředu, občas na patku, roztřepené a zničené. A na kolik mě tedy vyjde péče o mou kštici?

Šampony
Za měsíc spotřebuju jeden a půl šamponu běžné dvěstěpadesátimililitrové velikosti. Nekupuju si nic drahýho jako například Gliss Kur, protože na to stejně nevěřím, je to plný silikonů úplně stejně jako levnější šampony a s vlasama mi to slibovanej efekt stejně neudělá. Ráda mám Baleu. Za tu cenu jsou ty šampony výjimečně dobrý, nevysušujou, provoněj a nekrepujou. Nemám problém ani s šamponama od Avonu, ale protože jsem tam tři a půl roku pracovala, už mě tolik neuchvacujou, jsem přeavonovaná. Za šampon je to tedy, dejme tomu, 60,- měsíčně.

Foto
Kondyše a masky
Nepoužívám obojí zároveň. Používám buď kondicionér, kterej nechávám působit dýl jakože maska, nebo masku, která zároveň pomáhá rozčesávat, takže je i kondicionérem. Masky a kondyše jsou obecně dražší záležitost. Opět používám Baleu, občas když je akce, tak Oriflame, kterej má úžasný vůně a kondyše jsou tekutější, takže se dobře "rozmisťujou" po pramenech. Když se chci jednou za čas "mít" (jako mít se dobře), tak si koupím nějakou dražší masku (u mě dražší rozumějte do 150,-, vejš fakt nejdu). Maska mi vydrží tak za 2-3 týdny. To máme třeba 120,- měsíčně.

Upravovací přípravky
Gel už nekupuju, protože ho kradu příteli, takže náklady nulové (muhehééé). Nicméně používám celkem hodně laku. Lak mi vydrží na měsíc a půl a to zrovna když moc nechodím za kulturou. Nejraději mám L'Oreál, teď používám Taft, kterej je cenově ok a výkonově je fajn. Ale teda teď mám zlatej s keratinem a ten má tak silnou vůni, že mi to možná trochu vadí, jak mi to na vlasech sedí (páč se to mlátí s parfémem). Takže 60,- měsíčně?

Pečující přípravky
Kromě masky používám občas makadamiovej olej nebo kokosovej. Vydrží mi to půl roku, takže je to celkem fajn investice. Jeden Saloos makadamiovej olej stojí 120,-, takže když to rozpočteme na měsíc, dá nám to 20,-.

Dekorační možnosti
Čelenky, gumičky, sponečky a jiný ozdoby do vlasů si kupuju občas a většinou jen když je to levný. Třeba před rokem a půl jsem si v Rotterdamu koupila balení gumiček za pár centů a mám ho do teď, z poloviny ještě nevyčerpaný. Takže tady bych to tak jako zaokrouhlila třeba 5,- na měsíc. Barvení/kadeřníka vůbec nezahrnuju, to mi zajišťuje kamarádka kadeřnice jako výměnnej obchod za doučko angličtiny. Příjemné, že?

Česání a to ostatní
Moc se nečešu, protože pak mi to stojí a mám ty vlasy takový nehezký. Nicméně jednou za cca 10-14 dní je to nutnost abych z toho neměla jeden jamajský dred, takže mám od Haničky Tangle Teezer, plus mám jeden kartáč z eBay. Nepočítám tedy cenu žádnou, protože dárek se nepočítá a ten kartáč z eBay byl tak levnej, že by bylo směšný to sem zahrnout (asi 18 korun stál). No, a to ostatní je spotřeba vody. Protože vlasy myju dvakrát šamponem a potřetí kondyšem/maskou, nějaká spotřeba vody tam je. A protože vůbec nemám odhad na množství vody a cenu, dejme sem třeba 10,- měsíčně na vodu.

Celkem za měsíc: 275,-

To jde, ne? Takže i dlouhý vlasy můžou nějak vypadat a přitom do nich nemusíme investovat tisícovku.

Co vy a váš vlasovej rozpočet?

Děsně boží fotka!
Zdroj: weheartit.com



14 komentářů:

  1. Napsat tenhle článek byl moc fajn nápad :) Taky na sobě mám ráda svoje vlasy, od tý doby, co jsem je rapidně ostříhala, teď je zase pěstuju a rostou zdravý :) Oleje na vlasy jsou super věc, zrovna třeba na ten kokosový nedám dopustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé a jak to, že je máš po šmiku zdravý? Mně se stejně do půl roku od střihnutí zničej tak od poloviny. Roztřepený konečky občas zašmikávám, ale moc to nemá cenu.
      Myslím, že kdyych nepoužívala nějaký masky a olejíčky, tak mi ty vlasy kvůli zničení budou samy odpadávat od poloviny :D

      Vymazat
  2. Já bych vyšla asi nastejno. Sice si kupuju dražší šampóny a kondiše, ale mám kratší vlasy a vydrží mi déle ;-) Ale zase nepoužívám laky a tak. A tak si občas zajdu ke kámošovi kadeřníkovi, aspoň na pokec a aby mi dal do kupy hřívu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš krásné vlasy a souhlasím, že ta druhá fotka je děsně boží :-) Já jsem měla vlasy docela zničené, takže jsem se rozhodla ke šmiku o 20-25cm. Na docela krutou podkovu. Ta teďka maličko dorůstá, ale opravdu pomalu a já stejně uvažuji, že si je zase nechám zkrátit.. Je to fajn a je to praktické :-) Ani nevím, kolik mě tedy stojí měsíční péče o vlasy, ale zas až tolik to nebude. Řekla bych tak do 200,- měsíčně v průměru roku :-)) Dobrý nápad na článek :-) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Není ti to líto to tak fiknout? Já jsem dřív měla takový záchvaty, že jsem měla dvakrát vlasy dlouhý jako teď a najednou jsem je už nechtěla. Ale pak jsem si nadávala, když jsem si to nechala fiknout pod uši :) Dala jsem si předsevzetí, že se do svatby neostříhám, tak uvidíme... muž zatím nevypadá, že by si mě chtěl brát.. :D

      Vymazat
  4. Já si pěstuju teď vlasy do svatby (bude v srpnu) a pak šmik, šmik, přátelé :D. Mám je už taky dost dlouhý - přes půlku zad :). Ale svatební účesy z krátkých vlasů nejsou tak pěkné, tak to vydržím :). A myslím, že utratím taky max kolem 300 Kč, vlasy se mi tak hodně nemastí, takže myju 2x týdně :). Používám šampon (od Vichy, mám problémy s pokožkou, jinak mě strašně svědí a mám lupy), kondiš od Cienu, masku používám tak 2x měsíčně, takže mi vydrží hodně dlouho a stála kolem 280 Kč - 500 ml. Pak používám ještě olejíček Matrix do vlasů, ale to je taky dlouhodobá investice :). Laky, gely atd nepoužívám. Gumičky mi vydrží 1000 let :D. Hřeben mám Tangle teezer a nic jinýho už na svoje vlasy používat nechci ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé a už máš vyhlídlej svatební účes? :)

      Vymazat
    2. líbilo by se mi něco takového :): http://www.hairstylemakeup.com/wp-content/uploads/2014/05/wedding-hairstyle.jpg
      ale budu se muset poradit s kadeřnicí, aby mi účes držel :)

      Vymazat
  5. Krásnou hřívu máš! co Tě znám, jsi čím dál huňatější :-)
    Já ani nevím, kolik dám za vlasy, pořád na ně používám pracovní Avon zásoby ... víme.
    Poslední dobou se nemaskuju a kolikrát ani nekondicionéruju, pustnu.
    Jsem zase zkrácená na mikádo, asi jsi mě ještě vlastně nově neviděla :-), takže jen po uschnutí přežehlím a tradá ven. Jinak doma nosím skřipec, protože Stelinka umí za vlasy pekelně tahat, auvajs.
    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A a jak to máš dlouhý(resp. krátký)? :)

      Vymazat
    2. Kousek pod bradu, vzadu kratší do podkovy.

      Vymazat
  6. Máš pěkné vlasy! :-)
    Nejdelší vlasy mám po pás a utratím tak jednu Baleu měsíčně... možná! Když mám vlasy spletené, tak si do nich tak nehrabu a nemastí se tolik, zvlášť v noci mi to přijde jako super věc.
    Jediné, co mě na nich vlastně štve je, když nějakých pár vypadne. To je vždycky koule jako blázen, a když jsem to onehdá počítala, bylo to asi 20 vlasů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já taky ráda spím se zapletenýma vlasama, vadí mi jak mi to jinak všude leze :))

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)