25. ledna 2015

Když bloguje nána

Jo, dneska jsem se zase na*rala. Blogosvět je fajn prostředí dokud nenarazíte na poťapanýho anonyma nebo pipku. Nebudu škatulkovat a tak neřeknu, že info z tohohle článku jsem shledala vždycky u mladejch blogerek věku přibližně 10-15 let... :)

1) Nána si založí blog a pak neví co psát
Jasně, každýmu z nás se to stane, není čas nebo nápad, inspirace, tak proč to ze sebe na sílu tlačit. Ale proč si sakra zakládá blog holka, která má co tři dny na blogu zprávu, že nemá čas kvůli škole a bla bla, nebo hůř - že neví o čem psát a ať jí čtenáři poraděj? Slečny, tak si ten blog prostě nezakládejte kvůli tomu, že je to móda a chcete šminky zadarmo (protože s takovou kvalitou obsahu je mít stejně nebudete), ale proto, že máte co sdělit světu! Pište kvalitně a pro radost, ne kvůli honbě za odměnama a mase čtenářů..

2) Nána fňuká, že ji nikdo nečte
Ach, kdo by neprahnul po čtenářích. U mě je čísílko pravidelnejch čtenářů kouzelnej údaj, kterej mi umí zvednout náladu. Ale i přesto, že mám blog skoro dva roky a na tyhle poměry mám celkem málo čtenářů, kteří sem choděj pravidelně, se nesnížím k tomu, abych všude možně po FB a na blogu vypisovala, ať se ke mě podíváte, že potřebuju nahnat čtenáře a "komentíky u novejch postíků". Pokud vás lidi nečtou, asi píšete srágory nebo s chybama nebo jsou to lidi stejného rázu jako já a k ufňukanejm pipkám prostě nejdou. Nejlepší je, když si vás čtenáři sami najdou!

3) Nána spamuje mimo mísu
Ano, nána má sice blog, je proto přidaná ve FB skupinách ohledně blogování, nicméně má dobrý srdíčko a chce pomáhat sobě nebo kamarádkám, takže tyto FB skupiny zaspamuje cizím (hrozným) příspěvkem mimo mísu s informací "Pls lajkněte to je to moc důležitý pro mou kamarádku". Interpunkce žádná, smysl žádnej, fotka úděsná (asi proto nemá lajky), s blogy to nemá nic společnýho. Tak tohle mě dokáže jedině namíchnout a dát si tu práci s nahlášením příspěvku jako spam, sorry.

4) Nána má nekvalitní fotky a nebo jenom stahuje z netu
Proboha děvčata, já chápu, že chcete psát recenze na kosmetiku. Ale pofotit si ty produkty navečer u filmíku mobilem z roku razdvatři a pak psát, že tady na té fotce je úplně téééměř, nejméně z 20%, zachycena podobnost odstínu, to je fakt na palici. Investujte ty dva tácy, který byste daly za kosmetiku, aspoň do nějakýho kompaktu nebo mobilu s vymakanějším foťákem, foťte za pořádnýho světla a jde-li vám o odstíny, tak nejlépe za denního a na bílém podkladu. Prokážete tím službu mému fotografickému srdci a třeba pak budete dostávat ty šminky zadarmo... ale spíš ne.
...a prosím, když už stahujete fotky z netu, uvádějte zdroj. Ovšem u zmíněnejch recenzí působí mnohem věrohodněji ty fotky si sama nafotit.

5) Nána oplácí komentíky
Protože co je víc, než koment! Komentář je blogerská pocta! Máte komentář = někdo vás četl. Ano, je to příjemné je-li to k tématu, ano ráda odpovím, ano ráda se pak podívám na blog komentátora. Ale prosím, vysvětlete mi jakej je smysl psát na FB skupiny "Jukněte ke mě, komentáře oplácím!", páč já to fakt nechápu.

6) Nána uvádí, že bez blogu by nemohla existovat
Proč ne, blog může bejt styl života a já tomu fandím. Proč ale nány tvrděj, že blog milujou a nemohly by bez blogování bejt a pak u nich na blogu najdete poslední článek starej něco málo přes měsíc? Evidentně to slečna měsíc vydržela existovat bez blogu a slova jsou trochu afektovanou přemírou.

7) Nána si všechno bere osobně
A teď mluvím o konstruktivní kritice, nejapný anonymy nepočítám. Nána se naštve a pozve všechny svoje věrné, aby vás roznesly na kopytech, i když je váš kritickej komentář podán asertivně a s dobrým úmyslem. Neváhá použít osobních útoků a pubertálních komentářů plných nenávisti na vašem blogu. A to i přes to, že v minulosti fňukala s prosbou o "hodnocení jejího nového blogu" a "že předem moc děkuje za těch pár minut!". To si pak příště dvakrát rozmyslíte, jestli takovej blog číst..

A co vás štve v blogosvětě?

Zdroj: weheartit.com



34 komentářů:

  1. Snažím se nelézt tam, kde mě rozčilujou, přece si nebudu zvedat tlak kvůli nějaké trubce. I když, pár blogů mám ve sledovaných, a to jen proto, že se k nim chodím zasmát a zakroutit si hlavou :D To stejné platí pro fb, a instagram. Lidi (bývalí spolužáci a tak), kteří jsou trapní až to bolí jsou mými "přáteli" jen proto, abych se čas od času zasmála nad tou kravinou, co zase postují :D

    Jinak perfektní článek, jsem se po ránu pobavila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě teď ještě napadá, že jsem zapomněla takový to ve FB skupinách "Hoďte mi prosím do komentářu vaše blogy, nudím se a chci si něco počíst", což je v překladu vlastně "Jsem líná kráva, který se nechce scrollovat dolů po stránce, aby si ty blogy sama vyklikla, tak tady budu ze sebe dělat vola a jako jiný holky se na to taky zeptám, takže tady bude během týdně 40 podobnejch příspěvků, juchůů"! :))

      Vymazat
    2. Tak to asi nejsem ve správných skupinách, nic takového jsem ještě neviděla :D

      Vymazat
  2. Like for like, follow for follow :D Nána prostě nemá soudnost. Žehnám tvýmu článku. Jen ještě přidávám k dobru nány, který hojně používaj Google Translate a neopravujou jeho kiksy. Google Translare neni rodilej Angličan, sakra! Když neumim anglicky, píšu česky. Když neumim česky, najdu si korektora a nebo radši držim zobák.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si dovolila napsat jednu kritiku za svůj celý blogerský život. (Skoro tři roky.) A myslím si, že asi poslední. Já nevím, ale podle mě by bloger měl znát pravidla gramatiky, ne? Jedna nejmenovaná slečna psala RECENZI pro jeden e-shop. V úvodu jsem našla pět hrubek, což byly asi tři řádky. -_- What? A já neměla sílu číst dál, protože bych se asi zhroutila. A ona mi vynadala do všech možných dobytků a tak dále. ^^
    Takže nány, co v životě neviděly učebnici češtiny a pokud je někdo jemně upozorní na to, že by mohly třeba psát ve Wordu, kde je automatická korekce, jsou akorát naštvané. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gramatika, to je kapitola sama o sobě. Bože, tak když už nevim, tak s googlim, ne? A nebo ten word! :))

      Vymazat
    2. Nebo... Ty prďo já nevím. Prostě... Já píšu článek. Mám Chrome a každý článek si čtu třikrát. Dvakrát v editoru blogerra a jednou zveřejněný na blogu. A navíc i chrome opravuje chyby v editoru. I v komentářích. Je pravda, že spoustu věcí neopraví. Třeba čárky, přísudky, slova, kde může být měkké i tvrdé i/y. Ale... Někdy lidi vypouštějí takové chyby, že mám pocit, že to po sobě nikdy nečetli a ještě ke všemu používají snad IE, u kterého ale korekce asi je. Pokud nemají IE z roku 1999. :-D

      Vymazat
  4. Kamush konečně "nenávistný" článek, se kterým musím souhlasit. :D Já totiž nemám ráda vše to cos popsala, a kromě toho i podobně nenávistné články, kterými blogerky upoutávají pozornost, a nakonec mi po jejich přečtení přijde, že jen závidí těm úspěšnějším (pokud si stěžují na spolupráce formou kosmetiky zdarma atd). Ale tohle naštěstí není příklad Tvého článku. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nemůžu nic, než souhlasit!
    K tomu poslednímu bodu - nejhorší je, když jim radíš a myslíš to dobře, a ony si toho nejen neváží, ale ještě ti na to řeknou "no a co, každý se splete" (šlo o název blogu v jiném jazyce). Pak už člověk ani nemá chuť komentáře psát.
    Dlouho jsem si nepřečetla něco, co by kritizovalo blogery nebo blogerky, a nebylo by to úplně klišé nebo urážející. Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Některý blogerky jsou hrozný flákačky - halabala si vymyslej název, sesmolej článek, pofotěj nekvalitní fotky a myslej si, že jim to přinese tisíce čtenářů.

      Vymazat
  6. Fakt jsi mě pobavila, díky! Bohužel mám dojem, že tyhle nány píší tak 90 % blogů, protože najít blog, co by se dal číst, je skoro nemožné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, dneska jak má blog každej druhej tak z toho zmizela nějaká kvalita, dobrej blog aby člověk pohledal.

      Vymazat
  7. Ok, tiež patrím do tej kategórie 10-15 rokov. Štvú ma tie nány, čo píšu follow for follow a koment za koment, a preto to ani nerobím. Radšej si počkám na čitateľov, ktorým sa môj blog bude fakt páčiť, a nie robiť tieto sprostosti. Ďalej tie nány, ktoré si vedia vymyslieť vážne ´originálne´ meno. Videla som už miliÓn blogov, ktoré sa volali: Meno´s World, My world a podobné kraviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já proti té věkové kategorii nic nemám, jen jsem tyhle nánovský fakty vypozorovala hlavně u těchhle ročníků. Výběr jména je jedno klišé za druhým :)) vím, že je to těžký, ale podle jména blogu si lidi blog zapamatujou, takže worldy a beauty nikoho neohroměj :))

      Vymazat
  8. Chm, pravda pravdoucí. :) I když já na podobné blogy v rámci zachování slušného mínění od téměř své generaci ani moc nechodím, navíc se mi otevírá moje grammar nazi kudla v kapse, to mi nedělá dobře na nervy. :D
    A nány, které nevědí, co psát, mě dokáží vždycky rozesmát. Tak buď píšu, nebo nepíšu. Článek o tom, že nevím, o čem psát, je zbytečné mrhání časem. :)
    Nekvalitní fotky jsou kapitola sama pro sebe. Já si občas říkám, jak mám ve starších článcích hrozné fotky. Pak narazím na internetu na něco takové jako "fotky pod zářivkou mobilem s bordelem v pozadí" a říkám si, že ne... :D
    Do kritiky se nepouštím, je to zbytečné. Když i jedna poměrně populární blogerka zatvrzele píše blbě mně/mě a když jí to člověk v dobré víře napíše, tak ona odpoví, že to u ní nemá smysl, že si to stejně nebude pamatovat... achjo. :)
    Ale jak říkám, hlavně na taková místa moc nelezu. Proč si kazit náladu, že... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani nevim, jestli mě víc drásá gramatika nebo ty hnusný fotky! :-O :))

      Vymazat
    2. Nejhorší je každopádně kombinace obojího. Nejlépe v každém článku... :D

      Vymazat
  9. úplne mega super článok :D . dosť dobre si to napísala ! :D , niektoré holky by si to mohli prečítať aj 100 x :D .. dobre som sa pobavila !
    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jsi trefila přesně do černého a ještě s vtipem. Jo, i takových lidí si všímám, ale musím říct, že se vždycky jen usměju a jdu dál. Moc mě to nerozčiluje, protože takové holky moje články nekomentujou, naštěstí :D Počty zhlédnutí a přečtení, stejně jako počty čtenářů, člověku přirozeně dělají radost, ale primárně to musí dělat člověk, protože ho to baví a to spoustě holek nedochází. Ale všímám si, že je velké množství blogů, které jsou naprosto bez ducha :/
    bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  11. nevím, ale za ty fotky nemohou... pokud prostě nemají možnost kvalitních fotek, tak za to nemohou... prostě nemají peníze na něco lepšího a myslím, že je důležité dělat, co člověka baví... jasně, nemusí to dávat na blog, ale proč, když je to jejich svět? to je přece jejich věc, co si dají na blog, o čem píší... spamovat a shánět čtenáře, jak to dělají... jasně, to nemusí.. a za chyby nemohou, ne? pokud jsou tak mladé, tak nemají tolik zkušenosti z jazykem českým, takže se učí...
    jasné, mají své chyby jako že nesnesou kritiku... to že tvrdí, že bez blogu nemohou být, a pak na něm nebýt? ano, to nedává smysl, ale co už... prostě je to jejich věc, jejich svět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtějí psát recenze, chtějí. Proč je píšou? Chtěj se podělit o svou zkušenost a něco čtenářům asi říct, ne? Co myslíš, že čtenářům řekne článek plnej chyb s nekvalitníma fotkama?
      Samozřejmě, že je to jejich svět a ať si teda píšou o čem chtěj, ale ať pak nefňukaj, že je nikdo nečte :) je to prosté.

      Vymazat
  12. Na tvůj blog zavítám celkem často, vždycky mi vykouzlí úsměv ta fialová zmrzka :-D
    A teď k tématu. Mám oblíbené blogy, kam chodím často, ale ráda objevuji i něco nového. Nedávno jsem zavítala na jeden, kde se pisatelka taky snažila vymezit nešvary některých bloggerek, ale dost negativním, až arogantním způsobem. Když jsem v komentářích vyjádřila slušně svůj názor byl to tvůj bod 7 nadruhou, ještě s kamenováním. Nejvíc mě pobavily komentáře zmiňované armády přechytralých fanynek, které tvrdily, že určitě mám blog, co za nic nestojí, a splňuje všechny vymezené nešvary, apod. Přitom jsem jen čtenář a blog nevlastním. Proto nemám ráda pokrytecké bloggerky, které sice napíší něco, co rozvíří diskuzi, ale kritiku už neunesou. Jsem ráda, že taková nejsi :-) Uff, dlouhý koment, ale potřebovala jsem si ulevit :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Naprosto s tebou souhlasím!! Amen! :))

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkný článek, naprosto se s tebou ztotožňuji. Vadí mi blogy plné pravopisných chyb, články o tom, jak neví, o čem psát, atd. Vychytala jsi to dobře. Mně zas nedávno zklamala jedna blogerka, kterou jsem sledovala od jejího začátku, podporovala ji pravidelnými komentáři, povzbuzovala a radovala se s ní, jak jí přibývají čtenáři. Ovšem sláva ji nejspíš stoupla do hlavy, po jednom mém asertivním příspěvku, kde jsem si dovolila ji upozornit, co by mohla vylepšit, se do mě arogantně pustila, tak ať jí nesleduju! Mě to docela ranilo, zrušila jsem si její sledování. A doufám, že jestli někdy budu mít tolik čtenářů, jako ona, že si jich budu stále vážit a budu umět přijímat i konstruktivní kritiku. Jí na jednom už nezáleží, nabídky se jí jen hrnou a nemá zřejmě potřebu cokoliv zlepšovat (i když by se dalo).

    Přeji hezký den, Radka - blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mmmm, to je nejhorší, s tím jsem se naštěstí ještě nesetkala. Ale to bych byla pěkně namíchnutá :)

      Vymazat
  15. Zatiaľ máš asi najdlhší článok (resp. najviac rôznych uvedených bodov) na túto tému. :D Je fajn, že si si všimla tie situácie na FB.
    1) Toto ma núti urobiť *facepalm*. Približne 5-6 rokov dozadu, keď sme si zakladali také tie detské o ničom blogy, sme si na ne písali možno kraviny, ale aspoň som sa u žiadnej vtedajšej blogerky nestretla s otázkou "O čom mám písať?". Recenzie na kozmetiku mi v mnohom pomohli, ale myslím, že objektívne recenzentky (tak sa to povie? :D ) baví aj PÍSANIE. Predovšetkým by si mali blog založiť ľudia, ktorých baví PÍSAŤ. Nie takí, ktorým v škole slohovú prácu musí písať niekto iný.
    2) Nechápem, prečo mnoho mladých blogeriek očakáva zázraky hneď prvý mesiac. Napr. ja mám teraz 19 čitateľov za polrok, ale teším sa z toho, lebo na starých blogoch som nemala možno ani 3 pravidelných.
    3) Toto ohľadne kamarátok som si tiež všimla... áno áno, lajky sú predsa strašne dôležité. :D
    4) Fotky z netu ma tiež štvú! Keď je nejaká recenzia napr. na rúž na pery, chcem ho vidieť na perách. Okrem toho, že mi nestačí ani fotka z netu, nestačí mi ani swatch na ruke.
    Čo sa týka nekvalitných fotiek, tiež som také mala, aj keď snažila som sa aspoň poupravovať jas a kontrast, aby odtieň naozaj odpovedal tomu, čo vidím v zrkadle. Neviem, či si z tej recenzie niekto niečo odnesie, ale keď už som ju písala 6 hodín... :D Našťastie som pod stromček dostala nový mobil, a tie fotografie sú fakt neporovnateľné. Tá investícia sa fakt vyplatí, pretože som úplne prekvapená, koľko mi zaostrená fotka uľahčí následnú úpravu vo Photoshope z 1 hodiny na 5 minút. :D
    5) Pod takéto výzvy už ani neuvádzam svoj blog (na FB), pretože viem, že ak im ja nenapíšem, tak mne už nenapíše ani duch svätý. :D
    6) Tak s týmto som sa ešte nestretla. :D :D
    7) S týmto som sa našťastie tiež veľmi nestretla, väčšinou blogerky moje rady prijali. Ale jasné, tiež som už navštívila nejaké blogy, ktoré spravujú dievčatá do 14-15 rokov, a kritiku ostatných hneď zvozia. Jeden takýto blog obsahoval v každom článku asi 5 viet, z toho 2 o tom, že nemá o čom písať, a ďalšie vety o tom, ako dnes svietilo slniečko, a potom 10 selfies. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týýýjo, tak já jsem se zase nesetkala se selfies na blogu, jedině k recenzi nebo třeba článku o líčení :))

      Vymazat
  16. Krásně napsáno. Na pár takových blogů jsem narazila a jen nevěřícně kroutila hlavou... Špatné fotky, tmavé, rozmazané, v nic neříkajím textu chyb jak máku... no jo, holky si asi řekly, že bloguje každý, tak to zkusí taky... budiž nám útěchou, že tyto "nány" dlouho blogovat asi nebudou ;) Tedy snad :D
    Pěkné dny, Kamčo!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Svatá pravda ve všech bodech! Nemám slov, jak báječně jsi vše shrnula.. Za mě ještě přidám další nánu, která objeví úžasný web s ještě úžasnějším obsahem a nenapadne ji nic jiného, než založit si taky web, okopírovat vzhled a veškeré články do posledního detailu. Jakmile na tuto nánu někdo přijde a zjistí, že na druhé straně sedí jen obyčejná znuděná holka co nemá vlastní nápad a nic a pouze kopíruje vše co vidí, tak se ona nána ještě dokáže se všemi hádat, že ona je 100% originál.

    Nemluvě o tom, jak se v poslední době množí diskuze na téma blog & kosmetika zdarma. Každá druhá dívka v naší zemi si zakládá blog jen z toho důvodu, aby mohli mít něco zadarmo. Kosmetice a péči nerozumí ani za nic a stejně mají potřebu psát o každé kosmetické novince (většinou ještě hodně opožděně) jen proto, aby potom mohli psát luxusním značkám o nějaké spolupráci. Nechápu smysl toho všeho.. kdyby holka raději šla na brigádu, kde by denně strávila dvě hodinky čistého času, tak si může kosmetiku pořídit za své peníze, protože stejný čas by slečna trávila u počítače. Hold pohodlnost a věci zdarma jsou v dnešní době zřejmě in.
    Mě osobně nevadí, když nějaká opravdu dobrá blogerka dostane jako dárek od značky něco zdarma. Chápu to, protože tyhle ženy to baví, mají to jako velký koníček a rozumí tomu do posledního detailu. Pokud by produkt zdarma nedostali, tak by stejně nespíš šli a produkt si koupili na své vlastní peníze, takže v tom nevidím nic pohoršujícího.. ale třináctiletá holka s kosmetikou skoro od Vietnamců a chce kosmetiku za tisíce jen proto, aby o nich mohla psát? To mi přijde dost ujeté.

    OdpovědětVymazat
  18. Zaujímavý článok! Musím vo väčšine vecí suhlasiť. Naozaj nechápem, načo si niekto zakladá blog a potom sa pýta, o čom má pisať???? Tiež mám dni, ked nemám nápady a ani čas na blog, no nebudem kvoli tomu pridávať naň len nejaké fotky stiahnuté z netu, a písať článok o ničom. Blog má byť záluba, koníček... Nekvalitné fotky sú tiež jedna samostatná kapitola. Je mi jasné, že nie každý si može dovoliť drahý foták, no v dnešnej dobe sa daju pekne fotky urobiť aj s mobilom. Vždy sa pri tých rozmazaných fotkách pýtam sama seba, že či to tá blogerka nevidí, že su rozmazané, zatienené, alebo zle nasvetlené.
    Taktiež tá nešťastná gramatika - ach jaj....
    K bodu 2 si myslím, že pokial človek o sebe nedá nejako vedieť, tak sami k nemu čitatelia len tak nepridu. To je ako so všetkým iným. Máš obchod - načo ti bude, ked o tebe nikto nevie a nikto k tebe nechodí nakupovať. Musíš sa nejako zviditeľniť. A blog proste potrebuje čitatelov. Suhlasim s tým, že je trápne vypisovať všade, nech sa niekto pozrie ku mne na blog, ale normálny komentár na iných blogoch k téme nie je na škodu a taktiež dať k nemu občas odkaz na svoj blog mi nepríde tiež hrozné. Proste človek si chce urobiť reklamu, ked sa niekomu jeho blog páčiť nebude, iba nakukne a odide. Ked sa páčiť bude, stane sa čitatelom. Horšie ked už človek všde vypisuje trápne komentáre typu Pekné fotky,a k tomu len odkaz na svoj blog. Z toho je jasné, že článok možno ani nečítal, len chcel dať odkaz na svoju stránku.

    OdpovědětVymazat
  19. Hurááá nejsem nána! :-)
    Poslechni Kamush, ty ses pěkně rozohnila... ale po právu. Přesně nad výše popsaným mi taky zůstává rozum stát.
    Posledně po mě jedna slečna chtěla F4F. Koukala jsem jako zjara netušíc o co kráčí. Asi po týdnu mě najednou osvítilo, že chce follow for follow. Proč proboha? Já to fakt nechápu. Když její blog nikdo nečte dobrovolně, takhle si přece čtenáře nevynutí, no ne? To by mě bylo trapně tedy.
    Hrozné fotky a gramatické chyby tak to už je vůbec katastrofa, škoda mluvit.

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)