29. července 2014

Nelehké soužití s babičkou

Nemyslete si, já jsem fakt vděčná, že u babičky zatím můžu bydlet, dokud nemám práci a nemám prachy na to, abych si platila vlastní bydlení. Ráda jí se vším pomůžu. Ale zároveň prostě nejsem pěšák, kterej zahodí vlastní plány, život, režim a povahu jenom proto, že musím bejt vděčná všemi způsoby, jaký babču napadnou.
Zdroj: weheartit.com
Tak třeba.. musím se babičce hlásit kde jsem a v kolik přijdu. Jo, fajn, asi má o mě strach. Ale kdybych tady nebydlela, tak taky neví o tom, že chodim domů z pařby ve 3 ráno. Mimo jiné musím jíst podle předem připraveného režimu a běda, jak jdu na oběd ven - utrácet! Jenže já prostě nebudu ve 12 jíst oběd proto, že se prostě ve 12 obědvá. Já jsem totiž teprve v 11 vstávala, takže si dám první snídani. Nepotřebuju, aby babička kvůli mě vyvářela. Přežiju na normální "studentský" stravě - k snídani chleba s něčim a mlíko, k obědu co se najde v ledničce, večeře to samý. A udělám si to ráda sama.

Babička chce, abych se jí věnovala a nebyla furt na kompu. Zároveň chce, abych si 24 hodin denně hledala práci. Abych to upřesnila - to, že se budu babičce věnovat rovná se, že spolu budeme koukat v telce na Otázky Václava Moravce a nebo tlachat o politice, případně o čemkoliv, co jako mladej člověk MUSIM znát, protože přece nechci bejt negramota a musim se furt vzdělávat, abych nebyla jako "hloupý lidi na drogách". Babičku nezajímá, že máte úplně jiný koníčky než ona. Jenom politika a okolní dění je koníček a téma hodné k debatě, která se v její domácnosti povoluje. A k tomu hledání práce... žádnej facebook, žádnej mail. Každou minutu bych si měla poctivě zauktualizovat Prace.cz, jestli se tam pro mě něco novýho neobjevilo. A je fuk, že mám nastavený agenty a inzoše mi choděj jednou denně na mail samy.

Co se týče mýho chození na pohovory, babička soudí lidi podle hadrů a vzezření. Takže když jsem si na jeden pohovor vzala tmavě modrý fešný šaty, bylo stoprocentně jasný, že mě vemou, protože jsem tak dobře oblečená. Ve všech pracích zrovna na mě čekaj a vítaj mě s otevřenou náručí, firmy se perou o to, kdo mi nabídne víc peněz a z každýho pohovoru, ze kterýho přijdu, babička čeká hodinové vyprávění o tom, jak jsem je tam oslnila.

Zdroj: weheartit.com
Babička nebude prát to, co podle ní není dostatečně zašpiněný. Fleky na tmavým triku od deodorantu? Kalhoty na zadku lehce špinavý, protože jsem seděla na náplavce na zemi? Propocený nevoňavý triko? To babičku nezajímá, to se jenom zapere v ruce, smrádek, nesmrádek. A argument, že jí zaplatím vodu, prášek a elektrickou energii, nebo že si to praní zařídím jinde, se v potaz nebere. Babička evidentně neví, co chce.

Jako nezaměstnanej člověk musim vstávat v půl 9, protože toho mám spoustu na práci a nesmim prolenošit celej den. Nebere se vůbec v potaz, že spát jsem šla o půlnoci a vážně nemám co dělat, protože všichni kamarádi samozřejmě zaměstnaní jsou a tedy jsou v práci a na inzoše mám odepsáno maximálně do hodiny.

Můj přítel je pán tvorstva (stejně jako mámy manžel a všichni ostatní muži v každé rodině...jo, i v té vaší!... kromě našeho dědy, se kterým je babička rozvedená... tam ta úměra mužovy dokonalosti zvláštním způsobem neplatí). A jestli někdy zjistí, že doma nepulíruju byt jako fretka, tak mě dozajista opustí!! Protože on je Bůh. A on si zaslouží ženu, co mu bude podstrojovat a uklízet a která nebude brát ohledy na svoje hodnoty, kde se na prvních příčkách rozhodně nedrží neustálej úklid. A on má vždycky pravdu a já bych mu měla na všechno kývat.

Podle mě je všechno o vzájemným respektu. Já babičce budu uklízet, chodit jí na nákupy a všude možně, ale nebudu jí dělat otroka, kterej s ní musí trávit čas kdykoliv ona chce a to tím, že budeme čučet na telku...

Dost mě to motivuje k většímu úsilí při hledání práce (ale tři pohovory za týden? To je dobrý, ne?), protože pak si budu moct konečně zas najít vlastní bydlení, kde mě nikdo nebude prudit tím v kolik mám jíst a v kolik mám jít spát nebo vstávat.

Jak byste řešili danou situaci? A neraďte mi, ať si s babičkou promluvím, protože to zkouším celej život..

11 komentářů:

  1. Jéj, já vidím jako jediné řešení prostě najít práci (vím že se snažíš), jinak to asi nepůjde. Nebo zkusit bydlet u někoho jinýho no...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám kde jinde bydlet, kamarádky žijou buď u rodičů nebo s přítelama :)) Věřím, že si práci brzo najdu a budu se moct přesunout zas někam, kde budu mít soukromí :)

      Vymazat
  2. Situáciu asi najlepšie vyriešiš tak, že si nájdeš prácu. :) starší ľudia sa už nezmenia a to viem aj z vlastnej skúsenosti s mojou babkou. Hoci prídem na prázdniny , umývam riad, umývam vedrá , zmývam podlahu, hádžem drevo do drevníka, kopem, plejem....(babka býva na dedine aj s dedom, ktorý keď tam nie som vykonáva všetky tieto funkcie) a mám 14. Takže ak ťa babka len núti rozprávať sa o politike, to nie je také zlé. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No síla! Tak to ještěže se ode mě jen čeká pokec o politice :)))

      Vymazat
  3. Pěkný! Tak tahle situace má jen jediné řešení, přemluvit miláčka, zda by tě nevzal k sobě a urychleně najít jakoukoli práci, při které budeš hledat něco dál, protože tento teror ze strany starších v rodině neutichne bohužel nikdy... bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No miláček bohužel taky nebydlí sám, takže tam to nepude. Nezbejvá, než doufat, že vyjde ta jedna práce, co vypadá docela slibně .)

      Vymazat
  4. Tomu říkám návrat do reality se vším všudy. Držím palce, aby sis co nejdříve našla práci než z toho zešedivíš!

    OdpovědětVymazat
  5. nemáme stejnou babičku??? :O :DD

    OdpovědětVymazat
  6. Zažívala jsem něco podobného..svou babičku miluju,ale taky je to těžší co stárne...jeli jsme třeba s ní a s mým přítelem+kamarádkou na pár dní na chalupu do hor. Vysloveně jsem babičce řekla, že nechci aby nic vařila (kámoška je veganka, přítel je vybíravej, já nepotřebuju denně teplej oběd). Ok, řekla dobře..Samozřejmě, pak každý den řízek, knedlo vepřo zelo atd..kamarádka to nejedla, já byla naštvaná, protože jsem chtěla držet dietu..Ale babička byla jako hluchá. A korunu tomu nasadila když přijeli naši a stěžovala si jim, že tři mladí lidi si nechávají vyvařovat od staré paní, která jim dělá služku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ale to je u starejch lidí úplně standardní jednání... a mě to úplně vytáčí :))

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)