23. července 2014

Jak jsem se stala neplatičem s předžalobní upomínkou

Když jsem si válela šunky v Katalánsku, psala mi máma na fb, že mi přišel dopis se zeleným pruhem od Český televize, ale že mi ho nemůže vyzvednout, protože už prošla plná moc, kterou jsem si na mámino jméno u pošty zařídila. Moje první myšlenky po tomto sdělení byly asi v tomto pořadí:
"Nabízej mi roli ve filmu!... Ale dyť jsem na žádným konkurzu nebyla....Tak si mě našli na fejsbůku!"

Protože dopis se zeleným pruhem se po 10 dnech stejně hodí do schránky a považuje se za doručenej, nemusela jsem to teoreticky 10 dnů řešit, ale byla jsem zvědavá v jakým že filmu to budu hrát. Tak jsem napsala dotaz na ČT, že jsem jako v zahraničí a vo co jako de.

Zdroj: weheartit.com

Pár dní ticho po pěšině. Tak jsem napsala znovu. Napsala mi pani z oddělení pohledávek, že mi ZNOVU PŘEPOSÍLÁ mail, kterej mi posílala už 19.6. Tak na to čumim, v mailu (kterej původně poslala na mail s blbou koncovkou) stálo, že moje koncesionářský konto má dluh ve výši něco přes litr a že je to už předžalobní a doporučujou okamžitou úhradu (vidíte, jak z toho srší ta hrozba, jo). Moje reakce poctivého děvčete byla takováto: "Za co mám doprdelepráce platit, když nemám televizi ani rádio a mám trvalou adresu u našich??", následoval hysterickej pláč a myšlenky, že skončim pod mostem.

Pani jsem poslala doklad o zaplacení s dotazy, za co musím platit (a obecné vysvětlení situace, že trvalou adr. mám u našich a navíc jsem v zahraničí a nemám TV ani rádio a že mi to předtim poslala na blbej mail) a od kdy dluh nabíhá atd. Pani je ovšem natvrdlá a vždycky mi odpověděla jen omáčku okolo - že platba byla uhrazena dvakrát a že mi to teda jednou poukážou zpátky na účet a ať jim řeknu na kterej.

Tak jako to se mi už samo o sobě zdálo divný, když jsem to posílala z účtu jenom jednou. Ale tak fajn, stát se to může. Poslala jsem jí tedy svoje číslo účtu a upozornila jsem ji, že mi znovu neodpověděla na moje dotazy. Pani má ale dlouhý vedení a znovu odpověděla jen omáčku kolem, že mi prachy teda pošlou zpět. Dotazy zas ignorovala.

Abych to urychlila... vyměnily jsme si dohromady šest emailů každá, v každým mailu jsem jí (pak už i poněkud sarkasticky) upozorňovala, že mi nezodpověděla moje dotazy a pokud je sama neví, ať mi dá kontakt na kompetentnějšího pracovníka. Pani mi napsala, že to musim platit proto, že jsem do 15 dnů od změny nenahlásila změnu a že se platí i za nezapojenou telku. JAKO JAKOU ZMĚNU, do pytle? A proč bych sakra měla mít telku a nezapojit ji?? Dobře... nervovala jsem se dál, psala jsem to mámě.

Mezitím se dopis doručil do schránky a máma ho otevřela. Řeknu to asi tak - kdyby pani B. z oddělení pohledávek u Český televize nebyla kráva a na moje dotazy odpověděla rovnou, dozvěděli bychom se, že dluh je z roku 2005 (to mi bylo 14). V tý době moje mamka Kamila (ano, jako já) ještě nebyla podruhý vdaná. Rovná se, měla stejný taky příjmení. Rovná se, dluh byl její a dvakrát to bylo uhrazený proto, že to máma zaplatila taky.

Nuže, dneska jsem se jala napsati podesáté do České televize a optati se paní B., jaký tam vidí datum narození na kontě. Samozřejmě mi sdělila datum narození s ročníkem 1972. Peprnost mé odpovědi by se dala měřit takovou tou stupnicí, kterou se měří pálivost papriček (ale zachovala jsem si asertivitu).

Takže pokud se vaši rodiče jmenujou (nebo jmenovali) stejně, dejte si bacha na podobný srágory a neschopný pracovníky všudemožně, protože taky na vás může přijít žaloba za dluh vašich rodičů (na mě teda přijít nestihla a ano, je to chyba mámy, že nenahlásila změnu příjmení, nicméně dle mýho a dle mejch zkušeností z práce na zákaznickým servisu by si prostě měli ověřovat datum narození kvůli případný shodě jmen).

Takhle nasraně vypadám.
Zdroj: weheartit.com
Ptáte se, proč jsem si nezjistila jak zákon zní? Zjistila (platí se to za jednu tv/rozhlas v domácnosti), jsem u našich hlášená trvale, ale už rok nejsem hlášená na družstvu jako člen domácnosti a myslela jsem si proto, že tím ten potenciální dluh vznikl. Navíc bacha - platí se i za TV kartu v kompu a rádio v mobilu, ale jen pokud jste hlášeni jako samostatná jednotka a nejste v jedný domácnosti s někym, kdo už poplatek platí.
nicméně u našich jsem sice

No a pecka na závěr - když jsem se ptala, jaký je datum narození na tom kontě Kamily ******kové, že já jsem 1991, pani mi bez okolků napsala datum narození. Není to tak náhodou osobní citlivej údaj, kterej se nesmí sdělovat třetím osobám?

(sorry za dlouhej článek, ale jsem fakt nasraná! Tady mimochodem máte nějaký info - Česká televize má podle tohohle stupidního zákona možnost PŘEDPOKLÁDAT, že kdo má elektriku, má taky TV a tedy po něm požadovat prachy).

PS: Už se nikdy nepodivám na televizi!!! (jednak ji už pár let nepotřebuju, taky tam jsou sramý sr*čky a od teď budu směrem k televiznímu aparátu ukazovat fakáče!)

8 komentářů:

  1. dlouho jsem se nad nějakým článkem tak dlouho nepobavila a omlouvám se za to.... ale mám vlastní byt, takže to platím, protože jsem srab a nechtěla jsem čelit gigantu jako je ČT.
    pevné nervy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já bych to platila, kdybych musela, nejde o to, že bych se tomu nějak bránila (jo, je to shit zákon, ale když musíš, tak musíš...), ale chtěli po mě prostě prachy na konto někoho jinýho (a je fuk, že je to moje máma, já jsem plnoletá samostatná jednotka, ona taky, tak si to měli ověřit s kym jednaj) :)

      Vymazat
  2. Tak s paní z ČT bych určitě chtěla jednat! Do patřičných míst bych ji poslala už po druhém emailu!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem furt byla podělaná, že jsem jako ten dlužník, tak si nesmim moc vyskakovat :D

      Vymazat
  3. Ty bláho!! Tomu říkám magořina, v tohle státě to prostě nefunguje. Jsem zvědavá, kdy přijde něco podobného mi. Sice se s mámou nejmenujeme stejně, a trvalou adresu mám u ní, ale ty mrchy se to beztak nějak dozví, a přijde mi taky něco peprného. Možná bych si měla začít zjišťovat, jak jim dokazovat, že televizi nemám. To jim platit nebudu, rádio si občas poslechnu, takže to klíďo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já jsem to řikala ve ŠPA, že tady musíme platit za telku a rádio a voni na mě čuměli jak tele na nový vrata. Nedivim se jim :)

      Pokud jsi hlášená u mamky a platí to mamka, tak nemusíš nic řešit :)

      Vymazat
    2. No jo, tady sice platíme telku a rádio, ale tam musíš platit v hotelu za wifinu mega palby, takže v tomhle ohledu to je podobné (samozřejmě u nás jsme tak nějak ještě zamrzlí v postkomunistických názorech).

      Vymazat
  4. Jojo, s některýma lidma je doopravdy super komunikace! ;-) Hlavně, že se spor vyřešil ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)