4. března 2014

Jak je důležité míti dobrého gynekologa!

Moje milé dívky, znáte to - která z nás nemá aspoň trošičku nepříjemnej pocit při pomyšlení na gynekologa! Hovíte si na lehátku, paty víš než oči, jedno chodidlo vlevo, druhý dva metry doprava od toho prvního. Zíráte do stropu a nevíte kam s rukama. Myslíte na samé pěkné věci - jak si za odměnu po tomhle vyšetření zajdete na pořádnýho větrníka nebo si koupíte tu super tvářenku, co jste viděly minulej týden. Přejete si, aby už to skončilo, aby bylo všechno v pořádku a aby se doktor s tím prohmatáváním a prohlížením tak nepáral.

Moje zkušenost s gynekologií je asi takováto: V patnácti jsem toužila po antikoncepci, abych vyléčila svoje akné. Zároveň jsem ale jako křehká introvertní (a v neposlední řadě toho času neposkvrněná) slečna měla hrůzu z toho, že bude někdo pět minut čučet na mou "nejlepší přítelkyni v kalhotkách", nedej bože aby mě vyšetřovali přes konečník! A proto jsem šla k paní doktorce. Byla milá, než mi napsala recept na mou první antinu, byla jsem u ní třikrát. Pak stačilo přijít za rok na preventivku. Ale ouha, mezitím lékařka skončila své působení na našem maloměstě a já jsem byla nucena začít chodit k chlapovi. 
Zdroj: deviantart.com
V první řadě chci říct, že gynekolog by měl bejt fakt profesionál, co vám všechno vysvětlí a nebudete mít pocit "šupsem šuptam" odvedeného vyšetření. Měl by bejt empatickej a žádnej frajer. A rozhodně by měl bejt sympatickej! Můj první gynekolog pánského pohlaví byl nesympatickej, spíš bych ho dosadila na post manažera velké firmy, než na doktora pečujícího o ženská plodidla. Nicméně z hlediska "služeb" byl fajn, navíc jsem neměla moc na výběr a tak jsem k němu chodila dokud jsem se v devatenácti neodstěhovala do Prahy.

V Praze jsem dlouhé týdny pátrala po gynekologovi, kterej má smlouvu s mou pojišťovnou a zároveň přijímá pacienty. Objevila jsem Ambulanci U Arbesa na Smíchově. A protože jsem hledala dlouho a nikde neměli volno, nevadilo mi, že se u Arbesa platí poplatek 300 Kč/půl roku a šla jsem k nim. Jde o ordinaci, kde je více doktorů, takže nemusíte (ale můžete) vždy chodit k tomu stejnému. První dva roky jsem chodila k panu doktorovi, kterej mi byl nesympatickej a prohlídka přes lékařské zrcadlo od něj občas trochu zabolela, navíc se ani nezeptal na rodinnou anamnézu. 

Před pár měsíci jsem byla na vyšetření u pana doktora Košťála a musím říct, že jsem z ordinace odcházela nadšená a skvěle informovaná! Pan doktor je sympatickej (kouzelnej) dědeček, kterej mi všechno vysvětlil, popovídal si se mnou o chlapech, dělal si srandičky, vyšetření nebolelo ani nebylo nepříjemný, na rozloučenou mi vždycky podá ruku. Byla jsem nadšená a teď už necejtím svíravý pocity strachu nebo nervozity z návštěvy gynekologa.
Zdroj: deviantart.com
Sám pan doktor říká, že ženy se musí cítit příjemně, že to je to hlavní. A já s ním souhlasím, zvlášť v této choulostivé oblasti. Takže slečny, pokud nejste spokojené s gynekologem nebo se bojíte tam chodit, případně se stydíte, zkuste gynekologa změnit. Nechte si nějakého doporučit od kamarádek nebo se podívejte na stránky ZnamyLekar.cz. Doktor by vám měl všechno trpělivě vysvětlit, měl by si dát záležet nejen s výběrem antikoncepce, ale i s vyšetřením a prevencí. Měly byste se cítit příjemně a proto i sestřičky a prostředí ordinace a čekárny by mělo být milé. Pan doktor Košťál mi na ultrazvuku ukazoval jak vypadá děloha, co jsou střeva a podobně. Prostě sranda! 

Jste-li z Prahy a chcete-li super gynekologa, zkuste se objednat k panu Košťálovi v Ambulanci U Arbesa! Poplatek za to stojí!

Jaká je vaše zkušenost s těmito vyšetřeními? :)

15 komentářů:

  1. Já jsem donedávna měla jednu sadistku. \se kterou jsem skoncovala, a mám teď parádního mladého fešáka, u kterého taky sice semtam něco platím, ale pořád je to příjemnější než ta stará bába :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíha, čím se sadistka vyznačovala? :)

      Vymazat
    2. Byla na mě drsná, jsem ráda, že jsem od ní pryč. Podle mě mají chlapi takový větší soucit nebo jak to nazvat :)

      Vymazat
    3. Přesně tak. Je to teda docela podivný, ale taky mi přijde, že "tomu chlapi víc rozumněj" :)))

      Vymazat
  2. Dříve jsem chodila ke gynekologovi na maloměstě a nemohla jsem si stěžovat, nicméně co jsem začala studovat VŠ, tak jsem ho změnila a našla si jiného ve městě ve kterém studuji. Do té doby než jsem poznala toho současného, tak jsem si říkala, že je ten můj fajn. Nicméně tady jsem poznala, že dělal jen to co bylo jeho náplní práce, nic víc, nic míň. Teď jsem naprosto spokojená, stejně jako ten tvůj mi podá ruku, usměje se, zeptá se zda je vše v pořádku, udělá kromě klasického vyšetření i ultrazvukové, u kterého vysvětlí, co kde je a že je to v pořádku. Při vyšetření si se mnou povídá, abych se necítila blbě. Je fakt super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak by to mělo bejt! Blahopřeju ke skvělému gynekologovi! :))

      Vymazat
  3. Já mám super doktorku. Doktorka i sestřička jsou obě hrozně milé, vždy příjemné a během vyšetření se mnou doktorka furt mluví a během chvilky jsem vždy dole :D Sice to neni úplně příjemný roztahovat nohy, ale zas nemůžu říct, že bych z toho byla vyloženě vystresovaná. K chlapovi bych ale nešla.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už bych teprve vystresovaná být začla. :D Ne, chlapa gynekologa bych prostě mít nemohla, i kdyby byl sebelepší, nešla bych k chlapovi.

      Vymazat
    2. Třeba k tomu ještě dojdeš, že to není nijak hrozný mít chlapa :)

      Vymazat
  4. Můj gynekolog je skvělý, milý (a k ženské by mě na gyndu nikdo nedostal!), ale teda jeden těžce nepříjemný zážitek mám. A sice z první návštěvy. Pan gynekolog se mě na nic neptal a soudě pravděpodobně, že už jsem holka zkušená (v mých čerstvých šestnácti), provedl rovnou klasické vyšetření. Takže mě v podstatě odpanil (já si hned říkala, že to nemá tak bolet, jako to bolelo). Ve finále jsem si nestěžovala, aspoň jsem se vyhnula strachu z prvního sexu, ale ten náhlej šok v hlavě nezapomenu nikdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty brďo, to bych asi řešila. I když se zdá, že o nic nejde, je to zanedbání povinné péče řekla bych. Mělas to řešit :)

      Vymazat
    2. No, má kliniku s tátou mé nejlepší kamarádky, navíc je jinak opravdu milý a profesionální. Ale tuhle byl teda těžkej bug.

      Vymazat
  5. Ty jo, holky, některé máte hustý zkušenosti :-O Já mám strašně fajn pana gynekologa u nás ve Strakonicích a nehodlám ho měnit ani když jsem v Praze, raděj si vždycky najdu čas a zajedu si k němu. Doporučila mi ho moje mamka a jak to bývá, maminky mají vždycky pravdu :) Je hodnej, milej, taky samá sranda (někdy až moc, posledně žertoval, že to budou dvojčátka... samozřejmě to nebylo NIC!), popovídáme, všechno nejprve probereme u stolu... dám dvacku za prohlídku a čau. A sestřička taky super, prostředí taky.
    A mimochodem, Kamuš, moc pěkně napsaný, tohle je téma, který by se mělo řešit víc, víc se o něm vědět a přesně tyhle špatný zkušenosti by se měly zviditelňovat a řešit. Nevím, proč je to takové tabu, když je to tak důležitá záležitost... :)
    Super článek každopádně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíha, že se ti tam chce! :))
      Děkuju :) Já obecně nechápu, proč jsou věci okolo sexu a intimních partií tak tabuizovaný.

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)