31. března 2016

"Egeszsegédre!" | Budapešť | první díl

Krásný dopoledne vám přeju (chtěla jsem napsat "středeční dopoledne", ale nejsem si jistá co je za den..), snad jste si užili Velikonoce!

Jak jste se mohli dozvedět z instagramu, já jsem byla na minidovče v Budapešti. A tady vám přináším report s tím co se dá v Budapešti vidět, zažít, kam na jídlo a za zábavou a zkrátka jak se nám tam líbilo!

Plán byl jasnej - v pátek v 5 ráno nám jede bus a do BP přijedeme po 12. Přijeli jsme později, protože byli v Maďarsku zácpy, ale nijak nám to nevadilo. Většinu cesty v buse jsme s kamarádkama prospaly, protože v noci před odjezdem jsme z důvodu cestovní horečky nemohly usnout. Měly jsme zařízené krásné AirBnB poblíž autobusovýho nádraží (link zde) za fajn cenu (v přepočtu 1'070 Kč na osobu na 4 noci). Rozklikli jste si ten odkaz? Vypadá to krásně, co? Jak pro princezny.. a je to fialový!




Realita byla hodně jiná - všude špína, vlasy od předchozích návštěvníků, prach, kterej tam hnil tak od tý doby, co byla budova postavena, urvané wc prkýnko, všude pavučiny, špinavé nádobí a kosa jako prase! Povím vám, že to bylo docela o nervy - kontakovaly jsme majitele, ale ten nám neodpovídal. Volaly jsme na AirBnB help centre, tam se všechny tři operátorky, se kterejma jsme mluvily, upřímně zhrozily a slíbily, že pomůžou a zavolaj zpátky s náhradním řešením a ubytkem. Na ty hovory čekáme do teď..
Nicméně byly jsme pobídnuty mailem poslat jim fotky. Poslaly jsme je a kosly jsme v bytě dál zabalené do deky (a v bundách). Nakonec jsme z bytu odešly a Budapešť jsme přečkaly v krásným hotelu Mercure 10 minut pěšky od centra. A včera jsme se dozvěděly, že nám AirBnB vrací celou zaplacenou částku plus jsme dostaly kupon v hodnotě 1'800 Kč na další trip. Ještěže tak..

Protože jsme byly totálně vystresovaný, jakmile jsme se dostaly do hotelu, osprchovaly jsme se, chvilku jsme nadávaly na majitele bytu, další chvilku jsme se radovaly z toho, jak je hotel krásnej a jak cena za něj nebyla vysoká, a šly jsme si koupit sváču a víno (do hotelu jsme se dostaly až v půl 7 večer). V sobotu měl náš vejlet oficiálně začít - zábava bez stresů!



Sobotní den byl klidnej - zkusily jsme podle mapy dojít pěšky do centra a povedlo se - náš hotel byl jen 10 minut chůze od hlavní nákupní třídy Váci útca (tušíme, že "útca" znamená "ulice", páč útca tam bylo všechno). Prohlídly jsme si velikonční trhy na náměstí a daly jsme si oběd v pravé maďarské tradiční restauraci Rustico. Restaurace je supr, s milou obsluhou a fajn nabídkou za nevysoké ceny. Protože jsme křupanky, daly jsme si pizzu...


Klub čtenářů na vejletě :))
Odpoledne jsme odpočívaly a k večeru se stala romantika - přítel mi nechal doručit kytici růží na hotel (protože jsem na něj byla naštvaná). Bylo to krásný gesto, splněnej sen, takže jsem se odnaštvala a večer jsme s holkama zase vyrazily do centra. Tentokrát na drinky, protože odpoledne jsme při procházce potkaly bar Ocean Beach s akcí "3 drinky za cenu dvou". Tam naše první dva dny v Budapešti skončily a bylo to super! Bar vypadá jako pláž pod střechou - slaměné slunečníky, všude písek, lehátka... v létě to podle mě musí bejt ideální místo pokud toužíte po moři. Koktejly jsou v cenovém rozmezí 1'490-2'390 forintů.
Rustico.



Jakej je kurz a jak přepočítat forinty na kačky? Za 100 forintů dostanete asi 8,8 Kč. Takže pokud vidíte, že něco stojí 1600 forintů, vydělíte to 100 a vynásobíte 8.8, tzn. 1600/100 = 16x8.8 = 141 Kč.

Konec prvního dílu :)

Kontakty:
Hotel
Ocean Beach (koktejly)
Rustico étterem (tradiční maďarská restuarace)


2 komentáře:

  1. Bomba! To AirBnB mě teda zarazilo, fotky dokonalost - ale sledovala jsem Váš trip na insta a je vidět, že vše dobře dopadlo!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Nad knihou Dánská dívka se stále rozmýšlím, jestli si ji mám objednat, nebo ne. Tak uvidíme, jak se postupem času rozhodnu. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)