21. listopadu 2015

Recenze | Dash a Lily - Kniha přání

Kniha o dvou lidech psaná dvěma lidmi. Zaujala mě proto, že sama jsem měla nápad napsat knížku na střídačku s někým, aniž bychom se dopředu domlouvali co ten druhý napíše. A právě tak vznikl příběh o Knize přání.

Červený deníček je jediná věc, která nějak spojuje Lily a Dashe. Lily nechá červený deník s pokyny v oblíbeném knihkupectví. Tam ho objeví Dash a pokyny splní. Postupně si mladí lidé vyměňují po celém vánočním New Yorku deníček ukrytý na různých místech. A i když se nikdy osobně nesetkali, stejně jim přijde, že se dobře znají a ten druhý jim rozumí.

A jak kniha předesílá od začátku a jak se dá předpokládat, jednoho dne se setkají. Dopadne to tak, jak čtenář očekává - velká láska? Romantika? A co v tý knížce dělají všichni ti psi?

V první řadě musím zkritizovat obálku. Je hnusná. Jiné obálky ve světě jsou mnohem hežčí, tahle na mě působí chaoticky a neupraveně.

V druhé řadě musím hrozně vychválit Lily. To je skvělá holka, strašně originální a pozitivně jiná. Je dokonale střelená a jsem si jistá, že v jejím světě bychom byly nejlepší kamarádky! Její kapitoly se mi četly lépe než Dashovy. A tím se dostáváme k tomu jak je knížka psaná - ich formou na kapitoly s tím, že jednu kapitolu vyparáví Lily, další Dash a tak se to střídá. V knížce se objevuje spousta jiných postav (protože ňák si ten deník předávat musej, žejo), takže v podstatě přátelé a rodiny Lily už Dashe viděli a Dashovy kamarádi zase viděli Lily.

Příběh se četl lehce a měl krásnou vánoční atmosféru. Taky si pouštíte před Vánoci Lásku nebeskou a Sám doma, protože to jsou prostě vánoční filmy? Tak Dash a Lily je vyloženě vánoční knížka! Tak si pro ni skočte do knihovny a užijte si ji, protože jí dávám 85 %.

Název: Dash a Lily - Kniha přání
Autor: Rachel Cohn, David Levithan
Počet stran: 276
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2014
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-7447-748-5



1 komentář:

  1. Tuhle knížku jsem dostala minulý rok od Ježíška a přečetla ji jedním dechem. Upřímně, mám radši Dashe než Lily :-D.
    Vrátila mě opět do doby, kdy jsem nedala knížku z ruky (teď jsem to moc nestíhala), a od té doby čtu pořád. Vděčím jí za hodně :-).
    A k obalu, mě nadchnul! Hrozně moc se mi líbí, ale 100 lidí, 100 chutí, že? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)