24. října 2015

Recenze: Babička pozdravuje a omlouvá se

Už ani nevím proč jsem si vybrala tuhle knížku. Navíc jsem ji četla poměrně dlouho a to kvůli nedostatku času, ale tohle je právě jedna z těch knížek, která by měla bejt zrecenzovaná.

Babička pozdravuje a omlouvá se je knížka od autora, kterej napsal Muž jménem Ove. Oveho jsem nečetla, ale asi se nad tím hluboce zamyslím a zajdu do knihovny.

Příběh je o osmileté Else, která nosí nebelvírskou šálu (což je podle mě úplně nejvíc cool, už jsem si ji objednala na ebay!), spolužáci ve škole ji šikanují a nemá žádné přátele (vy mi to s tou šálou nevěříte co?). Tedy kromě své babičky, babička je totiž její nejlepší kamarádka! Knížka propojuje generace - místy nezodpovědná babička vypráví Else pohádky o královstvích, hradu, stínech, královně a ukradeném pokladu... mají tajnou řeč, kterou se dorozumívají. Až jednoho dne tady babička už není... a Else začíná nové dobrodružství - má doručit dopisy a vzkázat, že babička pozdravuje a omlouvá se.

Příběh je psán naprosto skvěle, postupně se totiž odkrývají jeho části. A ikdyž čtenář tuší co se přihodí, stejně je překvapen, že se to pak fakt přihodilo. Knížka je hned od začátku vtipná, ale místy taky smutná. Jelikož mi v srpnu umřel dědeček, knížka mě provedla tím stejným, co zažívala Elsa po smrti své babičky - nejlepší kamarádky. S knížkou jsem se smála, plakala, divila jsem se a žasla jsem. A hodně jsem myslela na dědu.

Velmi velmi velmi velké plus má u mě autor za to, že několikrát zmiňuje Harryho Pottera, ale vždycky jen tak okrajově. Kdo totiž Harryho Pottera nečetl je padlej na hlavu, jak by řekla Elsa :))

Knížka je napínavá, Elsa je děsně chytrá, babička je velká osobnost, ostatní postavy jsou zajímavé, ale musím přiznat, že jsem se v nich občas trošku ztrácela. V jednu chvíli jsem se zmátla natolik, že jsem jednu postavu zaměnila za jinou. Až po dvaceti stránkách mi to přestalo dávat smysl a pak mi to došlo, takže jsem si tu pasáž přečetla znovu a nastavila fantazii správně a bylo to lepší :)

Knihu hodnotím na 99 % a tímto ji oficiálně řadím do poličky zvané "to, co mě fakt uchvátilo" a "moje nejoblíbenější čtení" :) Rozhodně jí věnujte svůj čas, je perfektní!

"Největší moc smrti nespočívá v tom, že dokáže ukončit lidský život, ale že lidé, 
kterým se prozatím vyhýbá, už nechtějí žít dál."

Název: Babička pozdravuje a omlouvá se
Autor: Frederik Backman
Počet stran: 450
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Vazba: Vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7491-239-9

6 komentářů:

  1. Na knihu čtu samé super recenze, také mě hrozně láká :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto a totálně jsi mě recenzí dostala!
    Knížku už mám ve čtečce a nemůžu se dočkat až se s ní večer zavrtám do postele.

    Jednoduše děkuju
    C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Dej mi pak vědět jak se ti líbila :)

      Vymazat
    2. Jsem tak na stránce skoro dvěstě :-) a líbí moc!

      Vymazat
    3. Ona je to fakt supr knížka :) Taková ta, co jsem si sice půjčila z knihovny, ale moc ráda bych ji i vlastnila :))

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)