11. října 2015

Přátelé z celýho světa!

Občas jsem dost nevděčná. Nadávám, že se mi nic nedaří, nic mi nevychází, nemám dostatek peněz a víkendovejch aktivit, necestuju tak moc jak bych chtěla a stále ještě nejsem úspěšná fotografka. Jenže pak mi na rameno zaklepe kdokoliv a náhodně zmíní něco, co vlastně mám a nevidím to a beru to jako samozřejmost. Před pár měsíci mi takhle na rameno zaklepala kamarádka a povídá: "Ty brďo, to je tak supr, že máš kamarády z celýho světa!"

Chtě-nechtě, musela jsem se nad tím zamyslet... je to pravda! A proč o tom píšu až teď? Včera jsem zažila perfektní americko-britsko-česko-íránsko-thajsko-perskej večer.
Zdroj. weheartit.com

Jelikož odjakživa ráda cestuju a už pár let spolupracuju s integračními centry v Praze, mám pár kamarádů z ciziny, například z Egypta (zdravím, Hami!) nebo z Íránu (dobrý den, Katko!) a nebo ze Sýrie (dobrý den, pane Gassere!). Za zmínku relativně stojí i dvouletejch vztah s týpkem z Nigérie. Proto mě taky nadchla možnost pracovat v mezinárodní školce. Moje skvělé kolegyně se staly mými přítelkyněmi a já poznávám cizí kultury víc a víc a tuze ráda!

Kamarádka-hostitelka je z Íránu a včera nám uvařila výborný perský jídlo! Kamarádka Američanka a Angličanka zajistily lahve červeného vína, kamarádka Američanka lomeno Češka lomeno Thajka (ano, je to možné) zajistila víno bílé a já jsem donesla sušenky. Byl to perfektní večer plnej dámskýho tlachání, srandiček, výbornýho jídla, atmosféry východu i západu a angličtiny. Byt provoněly vonný tyčinky a svíčky, pokoj byl vydekorovanej korálkama, lucerničkama, kamínkama a barevnýma sklíčkama a zábavu provázela perská hudba. Malá soukromá Persie v Praze.

Zkuste ty cizince víc poznat a pomoct jim zapadnout mezi český  lidi. Je to děsně fajn zkušenost a možnost poznávání světa z pohodlí domova (když zrovna nemáte možnost vycestovat :) ).

A co vaši kámoši odjinud? :)

1 komentář:

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)