13. srpna 2015

Dovolená 3: La Spezia, milion schodů na útesu, Lucca

Jo, jsem flákač, já vim. Jak dlouho že už čekáte na třetí díl z dovči? Ani nevim. Sorráááč. Musela jsem pracovat a pak dočítat horu knížek z knihovny, kterejm pomalu dopršává lhůta výpůjčky. Popojedem.

V úterý (to v minulým týdnu, ne tohle, co bylo.. ach.. jak to letí..) jsme se vydali do La Spezie, což je přímořský město na západním pobřeží. Najdete tam i městečko Portovenere a to je malebná krajinka s hromadou pláží a parkovacích automatů, kam dáte další hromadu eur za parkování (rekord, kterej jsme viděli, byl 2,5 e za hodinu). Řekli jsme si, že nebudeme prachsprostě podporovat tuhle eurotyranii a zhýralej způsob života (rovná se nemáme prachy) a popojedem dál. A teď se dostáváme k bodu cenzury, o tomhle místě mám zakázáno psát. A tak vám aspoň řeknu proč - kdesi u La Spezie, někde v lesích na nějaký hoře, jsme dorazili do vesničky, která byla tak úchvatná a kouzelná, jako český vesnice na obrázcích od Lady. Ba co víc, ještě úchvatnější a s pravým italský šmrncem!


Ale abych nepředbíhala (a byla trochu dramatická), popíšu vám nejdřív, co se stalo. Jistě jsem zmiňovala v 1. článku z dovči, že naše Audi není velmi spolehlivé a že není radno se na něj velmi spoléhat (ale celou Itálii nezklamalo, to až teď v Praze, kdy zase nenastartovalo..). Nicméně vyjelo s námi na velikááánskou horu nad mořem, kde jsme se nadlábli a pokračovali jsme dál na ono tajné místo. Pokračovali jsme po silnici, která se změnila na polničku, pak na polničku lesem, bez cedulí.. a postupně i v cosi, co už se cestou ani nedá nazývat, páč to vypadalo jako vyschlá řeka - velký šutry, hrboly, trsy trávy, i teréňák by s tím měl problém. Takhle jsme statečně pokračovali jako vítr rychlostí 15 km v hodině, potkali jsme paní s procházkovejma holema a její výraz nás měl varovat. Přesto jsme jeli dál, nikde nikdo, zleva skála a lesy, zprava les na srázů, žádnej mobilní signál. Najednou nám auto chcíplo. Jako pověrčivá srababka jsem to brala jako varování shůry a přikázala jsem Č. okamžitě to otočit a jet zpátky do civilizace.
A to je konec vlastně... do civilizace jsme dojeli a zjistili jsme, že na to místo vede normální silnice z druhý strany...

Ve vesničce, o níž se nesmím zmiňovat, jsme věděli, že je tam spousta schodů na boží pláž, kam se jinak nedá dostat, než lodí nebo pro těch schodech hraničících se sebevraždou. Sebevraždou jednak proto, že až polezete nahoru, tak umřete, a taky tím, že je to na srázu/útesu a bez zábradlí. Schodů nevíme kolik bylo, ale bylo jich hodně. Odhaduju přes 500 určo. Nicméně nadmořskou výšku známe - 450 metrů nad mořem. Dole to stálo za to! Gigantní oblázky (čili OBLÁZY), vlny, malý krabíci, ... malebné prostředí (kolikrát už jsem tady použila slovo "malebné"??). Ale znovu už tam nejdu dokud nebudu vážit o 40 kilo míň.

V týhle vesnici jsme se taky seznámili s ukrajinským párem, kterej se vysmál naší italský broskvový vodce za 5 euro a opil nás jejich vlastní. Jo, byl to dobrej večer. Byli to hrozně hustý lidi, páč spali taky na tajňačku mimo hotely a to dokonce pod širákem!

Jo a viděli jsme tam skupinu italskejch náboženskejch skautů uctívajících iPhone, ze kterejch se nakonec vyklubali fanoušci origami.. nepochopíš..


Ty šutry byly fakt velký! Všimněte si pro srovnání tý pani vlevo..


Další den jsme si s Ukrajincema vyměnili fejsbůky a vydali jsme se do Luccy (a oni do Francie). Tušili jsme, že už se pak odkloníme do pekelně rozpálenýho vnitrozemí, takže nesměla chybět koupačka v Marina di Messa, což vůbec nevíme co je, ale bylo to tam pěkný. Písek stále ještě vyklepávám.

Lucca je báječný město (jo, to jsem zatím řekla o všem kromě parmy, já vim). Ale Lucca je fakt zajímavá. Když vjedete do města je jako každý jiný. Ale když dorazíte k centru a projdete hradbama, který to centrum obklopujou, vejdete do úplně jinýho světa. Zase k pravejm italskejm uličkám. Na ulicích uvidíte obchůdky se suvenýrama, kavárničky, potkáte operní zpěváky na náměstí u kostela, ...



Středu jsme ukončili cestou směrem k Volteře a přespáním ve vesničce Buti ("v zemi se narodil krtek.."). Volterra - říká vám to něco? No jasně, fakt to existuje. Ale o tom až v příštím článku!

Dneska to skoro vypadá, že by mohlo pršet (napsáno 13.8. ve 21:29 :) ).

Dobrou noc!

První článek.
Druhej článek.

9 komentářů:

  1. Jee, to místo vynevítekde je krásné! Takové ty cesty, které ani jako cesty nevypadají jsme zkoušeli v Chorvatsku, na Hvaru. Málem jsem se podělala strachy, když jsem se podívala na jednu stranu, kde byl sráz jako prase do vody, a na druhé straně hory. A samozřejmě taky bez signálu. Ale bez toho by to nemělo ten šmrnc, že jo.. :D
    PS: U nás nepršelo, i když jsem to předpovídala už asi 6x.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soudím, že v Chorvatsku to muselo bejt dost podobný, fakt děs! :)

      Vymazat
  2. Volterra?? Super! Tak to se těším na upíry :o)) Konečně jsem si přečetla všechny tři italské články a úplně jsem si díky tobě vybavila, jak jsme takhle tajně spali pod stanem v Rakousku a jak mi proti strachu, že nás zatknou, pomáhal chlast :o)))
    A jsem ráda, že jste si to užili, muselo to být super!!
    Ty schody by mě zabily, tím jsem si jistá! :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlast pomáhá na všechno, ale na strach ze stanování nejvíc!! :D (škoda, že to nepíšou v průvodcích :)) )

      Vymazat
  3. Parádní! Já chci vědět to utajovaný místo.. proč o něm nesmíš mluvit? :)

    Jinak spaní pod širákem má své kouzlo a doufám, že až pojedete příště na nějaký roadtrip, tak se potkáme a ti blázni, co spali pod šírákem budem my ;-)

    A pršet nebude ani včera ani zítra (14.8. 15:07)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmím o něm mluvit, protože si to nepřeje přítel, kterej to místo objevil před 3 rokama. Je to takový to děsně kouzelný místo, který si chcem "schovat pro sebe", protože jsme si jistí, že jsme jediní Češi, kteří tam kdy byli :)) (sobciiii!)

      Příští rok bych docela dala nějakou Skandinávii.. co.. neplánujete? :P :)
      Náhodou dneska to v PZe s tím deštěm vypadá nadějně! (14.8. 20:13)

      Vymazat
    2. Já s těmi serverními zeměmi tolik nekamarádím :) ale věřím, že se dám lehko ovlivnit :)

      A ten déšť už mě štve (18.8. 8:24)

      Vymazat
    3. Mě už docela taky, kosa je! (18.8. 20:35) :)

      Vymazat
    4. Tak prý ve Skandinávii je moc zima ;-) takže někdy příště :-(

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)