8. srpna 2015

Dovolená 1: Spolujízda, Bled, spaní ve stanu, Grado, moře

Ahoj moji milí, dlooouho jsem nebyla na netu (dramatizuju, tejden, to asi zas tak dlouho není..), protože jsem cestovala po Itálii. Zní to dobře, co? Bylo to dobrý! A celou tu dobu jsem si do mobilu dělala poznámky o čem vám musím pak říct!

Dovolený předcházelo spoustu řešení - přítelovo auto nejezdilo, muselo se opravit, zařídit technickou, vyzvednout značky z depozitu. Večer před odjezdem jsme navíc zjistili, že nestartuje, tak jsem hysterčila, že ho zabiju jestli nepojedem (protože všechno dělá na poslední chvíli). Přišlo se na to, že je jenom vybitá baterka, takže stejda vypomohl a ráno jsme jeli. Zařídili jsme si přes Jízdomat dva spolujízdaře, což se ukázalo jako velmi dobrej nápad (můj nápad!), protože jsme ušetřili 1900,- za benzín a poplatky a spolujízdaři byli fajn a v pohodě.

Jak jsme jeli? Jeli jsme do Českejch Budějovic, pak na Linz, Salzburg, Villach, dole jsme místo do Itálie uhnuli do Slovinska (protože když už jsme tak blízko, proč se tam nestavit?) a zakotvili jsme v Bledu. Btw. na týhle trase je jen jeden placenej úsek a to v Rakousku před hranicema se Slovinskem za 11 euro pro osobák. V Rakousku jinak potřebujete dálniční známku, desetidenní nás stála, tuším, 8 euro. Slovinsko je na tom stejně - potřebujete dálniční známku, tam už je to dražší - desetidenní vyjde na 15 euro.


Musím říct, že Slovinsko je strašně opomíjená země, já osobně vím jen o třech lidech kteří tam byli, jinak lidi okolo mě Slovinsku nějak nevěnujou pozornost (a já jsem byla to samý). Ale Slovinsko je nádherný! Hory, teplo, krásná příroda, ultračistý řeky a jezera..až se vám tají dech.. Konkrétně Bled je docela turistický město kousek od hranic s jezerem a hradem nad jezerem. V jezeře se dá zadarmo koupat, můžete se tam svést na lodičkách, sednout na trávu a nebo se procházet městem a prostě se kochat jeho atmosférou.



Obecně jsme měli na dovolené v plánu co nejvíc ušetřit, takže jsme na socky spali ve stanu, autě a jednou v hotelu. Ve Slovinsku jsme asi půl hodiny jezdili po malejch okreskách a hledali jsme důmyslně skrytej plac na postavení stanu a schování auta. Vyjeli jsme po úzké silnici jevící se jako malá asfaltová polnička nahoru na horu a tam jsme objevili malou zapadlou vesničku, i s kostelem. Uprostřed ničeho. To jsem teda čuměla! Postupem času jsem přišla na to, že na jihu je to celkem bežná věc - tam kde se dá postavit silnice, tam se dá postavit i obydlí, takže tiché tajemné mikro vesničky najdete i u prudké zatáčky na vysoký hoře uprostřed lesa v Itálii.

Inu, nakonec jsme pod touhle "utajenou" vesnicí našli v lese plac, kterej byl pěkně zakrytej keřem. Dal se tam bezpečně postavit stan a zaparkovat auto, aniž by nás někdo našel. Povím vám - byla jsem docela vybobkovaná spát přes zákaz ve stanu uprostřed lesa. Všude noční zvuky, navíc takovej ten strach z toho, že porušujete předpisy a může z toho bejt nejmíň pokuta, tma okolo.. ale první noc jsme zvládli, místo jsme si po sobě uklidili (samozřejmě proto, abychom zametli důkazy, ale taky proto, že když už sockujeme pod stanem v cizí zemi, tak jim to tam nebudeme ničit odpadkama...) a vyjeli jsme do italskýho městečka Grado.


Do Grada jsme chtěli proto, že jsme si to vyčíhli na mapě. Je to totiž malý nic vyčuhující do moře a říkali jsme si, že tam určitě žádnej Čech nikdy nebyl (ha-ha..tak schválně!). Č. teda tvrdí, že je to nejbližší jižní moře a proto tam chtěl, ale beztak kecá... :)
Nicméně - Grado je pěkný. Je to takový tichý městečko s pěkným mořem a zatím tam není takový brutální vedro jako níž. Nebylo tam ani moc turistů. V Gradu jsme se prošli, vykoupali a vydali jsme se zase hledat "obydlí". Tentokrát nám to trvalo déle, protože krajina není hornatá a skrýt se na placce není jednoduchý.





Přemýšleli jsme, že si zaplatíme nějakej hostel, ale zjistili jsme, že ubytování pod názvem "agroturismo" smrdí, protože jde o ubytování hostelovýho typu na statku, a cena se nám zdála poměrně vysoká (30 Euro na osobu za noc + snídaně). Po hodině ježdění sem a tam jsme našli mezi vesnicema malej lesík a u něj travnatou plochu. Sice to bylo hned u traktorový polničky, ale jevilo se to tak zapadle, že jsme to riskli. Zase jsem se bála, ale alkohol dost pomáhal tomu nebejt taková posera :)) Ráno se Č. zmínil, že nikdo ještě ani nejel kolem a samozřejmě, jak už tomu tak bývá, za dvě minuty jel okolo chlápek s dodávkou. Ultrarychle jsme se sbalili a vyrazili jsme dál.

Pokračování v dalším článku - Verona, milion schodů, pití s Ukrajincema, parmezán, Florencie, drama v horách, ...

Jak se máte? :)




6 komentářů:

  1. Krásný fotky, určitě jste si to užili. Pro mě by tedy tohle cestování nebylo, jsem holt rozmazlená hotely, ale určo to bylo super :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Ty joo, to zní skvěle! Těším se na pokračováni dobrodružství! Já bych taky byla vybobkovaná, kdo ví, jestli bych nepotřebovala minimálně celou flašku gina k tomu, abych aspoň na pár hodin zavřela oči :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo no, já jsem pila pivo, nějaký tvrdší alkoholy a tak... :))) Jinak bych asi ani nebyla schopná se jít vyčůrat :))

      Vymazat
  3. super fotky, tie miesta sú naozaj nádherné!
    pozývam na giveaway

    OdpovědětVymazat
  4. Fotky ze Slovinska mají úplně dokonalou atmosféru! Zní to jako perfektní začátek perfektního road tripu .. jdu číst další článek!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)