8. dubna 2015

Focení není jen mačkání tlačítka..

Už drahnou dobu se setkávám s občasnými názory svých známých a známých mých známých, že když ráda fotim, tak jim to přece nafotim zadarmo. Cokoliv, kdykoliv, jakkoliv.

Ano, já fotím tuze ráda. Je to můj největší koníček a opravdu ráda komukoliv udělám nějaký fotky. A neříkám, že za to budu chtít nějaký částky. Ale dávám tomu spoustu energie a opotřebovávám si tím foťák, tak bych byla ráda, kdyby se mi to určitým způsobem vrátilo.

Ono si to spousta lidí představuje tak, že vezmu foťák, něco pocvakám, doma to stáhnu a pošlu to fotografovanému objektu na maila. Proto si to rozebereme:

  • fotím ve svém volnu, je to můj čas, kterej bych mohla využít milionem jiných způsobů
  • musím někam dojet a to mě stojí energii a nějaký peníze (lítačka není zadarmo)
  • každým cvaknutím fotospouště se závěrka opotřebovává
  • focení není chvilková záležitost, i to nejkratší focení tu půlhodinu mého času a spotřebované energie prostě dá, většinou to však je hodina a více
  • musím jet zase domů, což mě stojí tu energii a prachy
  • doma nad fotkama dvě hodiny sedím a věnuju se postprodukci, což je taky využití mýho času
  • pak fotky někam nahraju nebo pošlu, což mi na 45 minut zaseká notebook
Shrňme si to - jedno standardní focení mě stojí energii, peníze a cca 6 hodin práce. Proto prostě nikdo nemůže očekávat, že to bude zadarmo. Ano, fotím za naturálie nebo jako výměnnej obchod (kamarádku kadeřnici jsem fotila za to, že mi udělala krásně vlasy), fotím za velkou reklamu. Jsem svolná k jakýkoliv domluvě, ale stejně tak jako moji známí čekají, že fotím zadarmo, protože jsem kámoška, můžu já očekávat, že oni mi dají víc, protože přece chtějí podpořit moji tvorbu...

A tak to prostě nefunguje :)

Ale pak jsou zase příjemná focení, kdy dostanete kromě smluvené naturálie ještě něco navíc nebo jste s fajn lidma, který vašich služeb nezneužívaj a to je pak nejvíc super! :)


5 komentářů:

  1. Ale focení je jen zmáčknutí čudlíku!
    Za to bych pohlavkovala. Co tahle clona? Čas? Světlo? Úhel pohledu? A další.
    Už jste někdy chtěli vyfotit auto v 70km rychlosti v zatáčce tak, aby to nebyla rozmatlaná čmouha?
    Je fakt, že mě chvilku trvalo, než se dostavil "aha efekt" a já našla úhel, jak se mi auta fotí dobře. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mě hrozně baví ta fáze jedna - cvaknout. Ale ty další fáze, to je pro mě otrava, musím na to mít fakt náladu. A to jsem schopná odkládat i tři měsíce (většinou do dalšího zkouškového, o zkouškovém se do toho pustím :D) a tak fotím jen věci, které mě fotit baví - protože to mě baví i upravovat :-) PS: Ještě jsem v té Praze nebyla, ale nezapomněla jsem na Tebe!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)