24. března 2015

Dostávám poštu z celýho světa!

Neznám nikoho, kdo by nerad dostával příjemnou poštu. A tím "příjemnou" myslím pravou poštu, žádný účty, řetězový maily nebo upomínací SMS. Mám tím na mysli třeba pohledy!

Kamkoliv jedu, vždycky odtamtud ňákou tu čumkartu pošlu. Aspoň teda dědovi vždycky, i kdybych na to měla použít všechny prachy z cestovatelskýho kapesnýho! A naopak dost ráda pohledy dostávám. Ideální věci je pro mě proto Postcrossing.

O čem to je? Hlavně o těch pohledech. Vy pošlete pohled, jinej zase dostanete. Od neznámejch lidí, kteří maj stejnou zálibu. Z jakýkoliv země na světě. Dneska jsem otevřela schránku a měla jsem tam čtyři kartičky - z Běloruska, Holandska, Německa a Čech. Prostě boží!
Z Instagramu - co jsem posílala.

Celá věc je důmyslně ošetřena abyste nemohli bejt sosky a pohledy jenom dostávat - při každým "losování" adresy dostanete kód, ten je třeba napsat na pohlednici a ten, kdo pohled dostane, pak pohled musí zaregistrovat. Vám pak na oplátku přijde pohled (zase od někoho dalšího) poté, co váma odeslanej pohled byl registrován. A navíc - na profil si můžete napsat jaký pohledy byste rádi dostali. Odesílatel samozřejmě nemá povinnost se tím řídit, ale komunita si chce dělat vzájemně radost a většinou se vaším přáním odesílatelé řídí.

Najednou můžete poslat jen určitý množství čumkaret a to množství se může navyšovat v závislosti na tom, jak velkej postkroser jste. A co je fajn, krosit můžete i v rámci své země (pokud si to povolíte v nastavení profilu).

Negativa? Rusko! (sorry). Rusko je tak velký a je v něm tolik postkroserů, že každej čtvrtej pohled jde do Ruska. Celkem vopruz, páč Amerika nebo Čína taky nejsou úplně malý a pohledy tam choděj standardně jako do jinejch zemí... ale to Rusko!! No a taky prachy. Jedna známka po Evropě stojí 25,-, do zámoří o trochu víc. A vono když pak chcete poslat 5 pohledů měsíčně (nebo víc), hned je to 125 kaček v pytli jen za známky. Ale stojí to za to!

Díky český fb postkroserský komunitě jsem objevila možnost nechat si "vyvolat" vlastní pohledy. Umožní Vám to 24print.cz a pohled vás může vyjít i na 6 Kč, což je levnější než v leckterý trafice. Na stejný fb stránce si i můžete domluvit přímý swapy (výměny pohledů s konkrétní osobou nebo na konkrétní téma).

Pokud rádi dostáváte a posíláte pohledy a postcrossing zatím neznáte, číhněte na oficiální stránku v AJ a na českou stránku, kde je všechno vysvětleno v čj. A kdo má zájem o swap, napište mi maila :) (kamila.ostruzinova@gmail.com)

Cestujete? Posíláte pohledy? Dostáváte pohledy? Jaký nejradši?

5 komentářů:

  1. No nekecej! To je věc a já to vůbec neznám. Miluju pohledy a chci to taky! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nápad je to hezký ;-) Já pohledy většinou posílám, aspoň dědovi. Ale momentálně jsem bez schránky, takže post crossit nemůžu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám doma spoustu pohledů, které jsou si díky postcrossing vyměnila s lidmi z celého světa :). Poslední rok jsem žádný pohled neposlala a myslím, že je čas to zas napravit :). Díky za nakopnutí!

    OdpovědětVymazat
  4. Postcrossing znám. Kamarádka je do toho taky blázen, má doma strašně moc pohledů :D Je to super věc. Teď v době emailů a internetu je vzácnost dostat pohled normální poštou :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Nj, PC...milé rozptýlení a radost otevřít schránku. Člověk alespoň nezapomene psát, když je jinak vše teď přes PC. Jen těch 25,-, já ještě pamatuji časy, kdy se posílalo za 17,- : )

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)