4. ledna 2015

Recenze: Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat

Tuhletu fajn knížku jsem získala k recenzi díky Studentpointu. Četla jsem, že má jít o něco pořádně burcujícího a motivačního, tak jsem si řekla, že v rámci každoroční zimní krize by to mohlo bejt fajn čtení.

Autor je strašně nesympatickej. Ale do puntíku má pravdu a já už pár let razím stejnou filozofii jako on - když se ti něco nelíbí, tak to prostě změň. I když já se teda musím přiznat, že co se týče záležitostí ohledně nějakejch jistot (práce apod.), tak tam jsem na změny docela posera...

Každopádně knížka je rozdělena na několik sekcí. V úvodu nám autor řekne, co konkrétně dělaj lidi špatně. A věřte, že se v tom několikrát najdete. V průběhu čtení narazíte v knížce na hodně políček a úkolů na vyplnění - to abyste si vážně uvědomili co a jak, protože když to napíšete, bude to černý na bílým! Larry vám bude tvrdit nepěkný věci, ale jak on sám říká, nepěkný jsou proto, že jsou pravda, a to velmi nepříjemná pravda, kterou je těžký si přiznat. Když si po pár stranách zvyknete na to, jak s váma zametá podlahu, není to tak hrozný.

Slabý místo knížky je, že v průběhu čtení vás lehce začne štvát, jak si autor neustále dělá reklamu na další svoje knížky. Ta se tam objeví v rámci celé knihy asi desetkrát. Ok, chápu, když je to zmíněno v rámci kontextu jednou, ale opakovat to dokola v každé kapitole? Zároveň je třeba říct, že v knížce je hodně (sice) užitečnejch příkladů ohledně toho, jak lidi (ne)žijou, nicméně z důvodu původu autora je to orientované z 98 % na Ameriku. To ale nehodnotím vyloženě negativně, protože to prostě autor neovlivní na jakém kontinentně se knížka právě čte.

Co je naopak fajn je to, že Larry ze sebe nedělá neomylného jedince. Naopak přiznává, co jemu dělá/dělalo potíže a konkrétními příklady motivuje, jak svoje špatné návyky změnit. Zároveň mu nechybí vtip a švih v psaní. Vyloženě nahlas jsem se uchechla v pasáži, že černé oblečení opticky zmenšuje, proto zásadně nenosí černé prádlo!

Teď, po dočtení knížky, jsem ve fázi, že můj život sice stojí dle mého (a Larryho) mínění za houby, ale že není nic jednoduššího, než s tím něco udělat. A já do toho jdu! Výpovědní lhůta v nenáviděném zaměstnání už běží a začínám cvičit. Jdete do toho se mnou? Pojďte! A pokud vám ještě něco chybí k rozhoupání, přečtete si Larryho knížku. Nebo budete idioti napořád?

Citace: "Nepopírejte, že problém je opravdu problém. Ti, kteří tvrdí, že 'nic není problém, jsou to jenom samé životní příležitosti', jsou idioti. Některé problémy nejsou příležitostmi - jsou to problémy. Musíte je identifikovat a řádně se s nimi vypořádat. Popírat skutečnost je pitomost, výsledkem bude jen prodlužované utrpení a následky neřešených potíží se budou sčítat."

Hodnotím jasnými 80 %.

Název: Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat
Autor: Larry Winget
Počet stran: 208
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2008
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-249-2576-9

4 komentáře:

  1. ja cetla zatim jen od d.carnegie jak se zbavit starosti a zacit zit a to bylo docela dobre, akorat mi vadili obcasne pasaze s bohem. jinak mi leze trochu na nervy jak jsou ty lidi prudce pozitivni a strasne slunickovi a v kazde knizce je napsane to same, akorat jinak. ted ctu buh chodi po svete vzdycky inkognito, coz neni uplne motivacni kniha, ale napsal ji psycholog a radi tam typkovi, jak nabrat sebevedomi a zacit zit. uplne se v tom vidim :-) mimoto cvicit jsem taky zacala, uz asi desetkrat, ale vzdy vydrzim max mesic :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Namotivuj se fotkama, mně to celkem pomáhá - vidět svoje fotky kde vypadám jak machna a fotky, když jsem ještě jako machna nevypadala :D

      Vymazat
  2. Nebudeme idioti napořád, to je jasné! Já jsem s prací spokojená, a na zbytku makám, tak teď už jen se udržet na vlně! Ať to jde dobře (jak hledání nové práce - pokud jsem to dobře pochopila, tak cvičení :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na čem třeba makáš, jestli to není tajný? :)
      A děkuji :)

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)