28. prosince 2014

DIY: Rozpustné bath bombs

V rámci Vánoc jsem vyrobila mimo jiné i "tabletky" do koupele. Nevim přesně, jak se tomu řiká v češtině, takže to nazývám i v rámci české běžné komunikace "Bath bombs". Na popisky do balíčku jsem napsala "rozpustné tabletky do koupele" a bylo pochopeno. Jelikož to byl docela obdivovanej dar, tady máte návod pro inspiraci:


Záležitost je to děsně jednoduchá a zábavná. Nejtěžší na tom bylo vybrat jakou udělám vůni, aby se hodila jak pro přítelovu mamku, tak pro kamarádky a babičky. Nakonec jsem vybrala ostružinu a bazalku, což je úplně skvělá nevšední kombinace, a k tomu levandulový kvítky. Takže co na výrobu bath bombs potřebujeme?

  • jedlou sodu
  • kukuřičnej škrob
  • kyselinu citronovou
  • esenciální olej
  • přírodní barvivo (není nutné)
  • lžíci levandulového kvítku
  • formu na čokoládu nebo muffiny (já jsem sehnala formu na mikromuffinky o průměru 3 cm, která mi přišla ideální)
  • lahvičku s rozprašovačem
  • vidličku
  • misku

Dělala jsem množství z jednoho pytlíku sody z Tesca, což je 100 gramů, k tomu dva pytlíky kyseliny citronový Dr. Oetker a půl hrnku kukuškrobu. Tohle množství mi vyšlo na asi 30 tabletek. Suché ingredience jsem přesila do misky, smíchala jsem je dohromady, zjistila jsem, že miska je moc malá, takže jsem to přetransferovala do větší mísy, a přidala jsem asi 20 kapek vonnýho oleje. Kapky jsem přidávala postupně, vždycky cca po pěti kapkách promíchat a přidat dalších 5 kapek. Nejlíp se to míchá vidličkou.


Do nádobky s rozprašovačem jsem dala asi deci a půl vody a do toho jsem dala pár kapek přírodního barviva. A teď přijde ta sranda - ten rozprašovač potřebujeme proto, abychom suchou směs jenom vlhčili, páč kdybychom tam vodu nalili, prášky se nám rozpustí. A to nechceme, my potřebujeme vlhkou hmotu, která bude držet tvar. Takže třikrát šplíchněte, důkladně zamíchejte, třikrát šplíchněte, důkladně zamíchejte. Činnost opakujte dokud se hmota po zmáčknutí v dlani nerozsype.



Nakonec nasypeme levanduli a opět zamícháme. Hmotu pěchujeme do formiček, co nejvíc přitlačíme a necháme dvě-tři hoďky schnout. Zbylou hmotu v misce stačí jen jednou za pár minut (10-15) pár střiky zavlažit a promíchat a můžete s ní pracovat klidně 4 hodiny jako já. Hotové tabletky jemně vyklepněte nebo vyloupněte, pokud máte silikonovou formičku, a zabalte třeba do celofánu. Ty moje tak krásně voněj, že mě poprvý v životě štve, že nemáme vanu :)



Přeju hodně zábavy při výrobě a budu moc ráda, když mi na mail Kamila.Ostruzinova@gmail.com pošlete fotky z výroby :)


13 komentářů:

  1. Já tyhle věci zbožňuju, krásně to voní, ale sama se nekoupu, vždy jen sprchuju, tak nemám využití, leda to někomu dát,ale to je mi pak zas líto :D ale máš to krásný ;)

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji za trochu lepší postup. jsem asi idiot, ale nějak se i první pokus nepodařil a vše mi vyšumělo..

    OdpovědětVymazat
  3. super kosmeticke vareni. Nezapomen se stavit u me na GA

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, já to dělala podle nějakého jiného receptu :D Ale povedly se dobře, tohle byl fakt hit letošních vánoc :D hrozně mě to bavilo vyrábět, a všichni z toho byli na větvi ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ha, tak tohle rozhodně uplácám! A jinak jako šťastnej a veselej, slečno Kamush!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slečna Kamush děkuje a taky přeje :) Plus k tomu stále tolik (sebe)ironie a vtipu v článcích! :)

      Vymazat
  6. Vždy som ich chcela vyskúšať! :) Ja sa tiež moc nekúpem ale sprchujem ale ako darček to určite niekedy vyskúšam. Málokomu sa podaria tak ako sa podarili tebe! sú krásne:)

    my-cosmetics-w0rld.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Asi jsem tupá, ale kde koupím to 'levandulové 'kvítí'? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou na každejch trzích, co jsou různě :) Nebo pokud jsi z Prahy, tak tady je jeden levandulovej obchod :) Taky bych zkusila nějaký čajově zaměřený éterický obchody, tam ji budou mít určo třeba právě na odvary :)

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)