12. července 2014

Za vlastní názor se trestá

Troufám si říct, že už se s tím setkal každej z nás. Ať už mezi kamarády nebo v práci. Sdělíte svůj názor a když není fešnej a vyculíkovanej, dostanete za něj dřív nebo pozdějš kartáč.

Nemluvím teď o tom, kdy člověk někoho urazí, případně sdělí něco nevybíravě a hrubě a pak ještě s falešnou nechápavostí rozhodí ruce a řekne "To je přece jenom můj názor!". Trapas. V každý debatě (a obecně v jakýmkoliv jednání s lidma) by bylo fajn bejt asertivní a občas by neuškodila trocha empatie. Zkuste si to. Když se zeptáte kamarádky v obchodě jak vypadátě v těchhle těch šatičkách, ona vám buď může říct:

a) Vypadáš v nich jako buřtík, hned to sundej!
...a nebo:
b) Líp by ti padnul ten střih maxi šatů, třeba tyhlety by ti moc slušely!

Která věta je příjemnější, to je evidentní.

Nicméně... sdělovat svůj názor třeba na pracovišti je poměrně ošemetná věc. Dneska jsme moderní, dělaj se mýtingy, bréjnstormingy a spousta dalších -ingů. Zaměstnanci na nich maj na rovinu sdělovat svoje nápady a pocity. Svoje NÁÁÁÁZORY. Samozřejmě je sděleno už na začátku těchto -ingů, že všechno bude bráno v potaz a je to dobré pro pozitivní vývoj firmy a kolektivu a žádnej názor nebude brán jako špatnej, všechny jsou dobrý.

Aha.. 

Takový ujištění vám dodá odvahu říct co si fakt myslíte, žejo? Říct, že by se vám líbilo udělat něco jinak nebo navrhnout novinku. Případně jinej nápad. Jenže tady je kámen úrazu. Mně osobně přijdou tyhle brainstormingy jako takovej "monitoring" loajality a spokojenosti. Vy můžete samozřejmě říct svůj názor a nápada. Ale jenom pokud bude pozitivní! 
Pokud tedy projevíte nápad na změnu, kvůli kterému se pak systém (případně šéf) nejeví v nejdokonalejším světle, povede to k jedinýmu - bude to mít důsledky.

Jakkoliv je váš názor v práci (nebo obecně někde, kde je nějakej boss) podán asertivně a třeba je i plodnej a někam by vedl, NEMŮŽE bejt rozhodně negativní. Protože pak se začnou dít věci. O bossingu třeba příště..

Nechci vás tím nějak demotivovat od projevování vlastního názoru, myslim, že v tom se maj český lidi ještě hodně co učit (hlavně v nekonečným tématu "umění říkat NE"). Ale já osobně si v příštích zaměstnáních radši ukousnu jazyk, než abych se nějak projevila (pokud to nebude hodnocení na nově vybranou barvu zdí...)!

PS: Negativní názor není jenom o tom projevit se asertivně a pokud možno i empaticky, ale zároveň taky navrhnout řešení na zlepšení.




6 komentářů:

  1. Je to tak, nikdo nechce slyšet pravdu i když asertivně. Tleskám ovšem naší firmě (nebo spíše jen na naší pobočce, v Praze to mají úplně jinak), protože u nás berou všechno a zaměstnanců si váží. Takže se nebojím u nás říct svůj názor, samozřejmě slušně. Spíše se bojím říct přítelkyni mého super kámoše, že něco je špatně. Každou dobře mířenou radu vzápětí otočí proti mě, a že si nenechá radit od "ledové královny" :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já mám třeba problém přijímat kritiku, ale když vím, že je od někoho, kdo je fajn a působí na mě upřímně a podá to tak, že se z toho nesložím, tak ji beru a zamyslím se nad ní. Takže moc nechápu, proč to ta slečna nechce slyšet :) Ale to je takovej českej standard - chválit jo, ale negativní věci se neřikaj! Smutný.

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsáno a naprosto s tím souhlasím. Všichni jsou ke všemu otevření, ale běda pokud se projevíte jinak než main stream... bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to taky, ale v tomhle článku jsem spíš chtěla říct to, že v práci to říkání názorů je "ocať-pocať" a když ten názor není pozitivní a tupě kejvací, tak z toho i můžou plynout důsledky.

      Vymazat
  3. Big like, Kamčí!! :-))) Četla jsem článek, pokyvovala jsem si hlavou a říkala si, že mi snad čteš myšlenky.
    Vyjádřit dneska svůj negativní (nebo rozdílnej od šéfova) nazor bez důsledků je téměř nemožné. Ale zmenit by se to teda rozhodně mělo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně. Jako rozdíl je, když je někdo drzej a "vyskakuje si", ale když je udělanej meeting cíleně pro sdělování názorů a pak jsou za to lidi potrestaný.. to je bossing jako prase.

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)