15. května 2014

Ústní maturita - co na sebe?

Neberte to jako diktát, ale jako radu. Když já jsem před dávnými (čtyřmi) lety maturovala, bylo mi sice úplně jedno, co budu mít na sobě, hlavně abych to měla v kapse (v hlavě jsem měla poměrně duto), ale je recht, že v teplákách přes komisi prostě nemůžete.

Obecně bych řekla, že k maturitě je fajn jít oblečení jako do divadla (nepočítám Národní). A doufám, že nechodíte do divadla v džínách nebo obyč nespolečenskejch pláťákách, jako 80% českých návštěvníků českých divadel.

Co je moc?
Zdroj: weheartit.com

Šaty, které bych zaškatulkovala jako plesové, svatební, obecně noblesní. Maturita je jistě i pro vás velká událost, ale v róbě si úspěšný složení nezaručíte. Tento typ šatů si schovejte na speciální příležitosti (jako je právě třeba maturitní ples).

Co je málo?
Zdroj: weheartit.com
Šaty, které byste si obecně vzaly na sebe třeba jen tak ven, nebo do klubu, na obyčejnou večeři s přítelem a podobně. Šaty, které hodně odhalují (jsou krátké nebo mají holá záda, případně průhledné části) nebo šaty, nedejbože, vulgární a laciné. Latex nechte doma :))

Co je akorát?
Zdroj: weheartit.com
Šaty, které jsou přiměřeně dlouhé, přiměřeně zakrývají (a když nezakrývají ramena nebo mají velkej výstřih, pořiďte si třeba bolerko nebo sveřík), ale zároveň nejsou po kotníky.

Nejdůležitější je samozřejmě pohodlnost. Dejte si s výběrem vhodného odění ke zkoušce dospělosti záležet. Já jsem si sice vybrala úžasné černé koktejlky s krajkou, pouzdrové a přes ně černý "letní svetřík". Jsou absolutně úchvatné (ano, ještě je mám, i když bych do nich musela shodit aspoň 10 kilo). Chyba byla, že jsem si v nich nezkusila v kabince sednout. Přední díl sukně byl totiž složený ze dvou dílů látek, které se překrývaly a po usednutí se rozjely a všichni si tedy mohli prohlédnout váš (tedy můj) velectěný klín.

Celou maturitu jsem si musela sedat zároveň s mírním pootočením celých šatů doleva. A věřte mi, že když jste pořádně vynervované a snažíte se udržet o svaťáku a životem nabyté vědomosti v hlavě, je nějaká koordinace pohybů to poslední, čím byste se chtěly zabývat :))

Pokud vás to za chvilku čeká jako mou sestru, držím vám moc palce! 
Myslete na to, že maturitní vysvědčení je jen oficiální lejstro 
a že se podle toho přirozená inteligence nepozná. 

Co budete mít na sobě (nebo jste měly) vy? :)


7 komentářů:

  1. Já to odbyla halenkou a společenskými kalhoty "ke kostýmku", ten den jsem byla tak vystresovaná, že jsem to vlbec neřešila :D

    OdpovědětVymazat
  2. šaty připraveny, já nikoliv :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ve středu odpoledne :/

      Vymazat
    2. Uvidíš, že to zmákneš! Já jsem měla před maturitou úplnej pocit dutosti a nakonec dobrý :)
      Jaký šaty si bereš? :)

      Vymazat
    3. děkuju :) já jsem teď v krizi, že nestíhám :D
      červený, s krajkou, mají rukáv, jsou po kolena, bez výstřihu, neprůhledné, tak adekvátní, abych na sebe moc neupozorňovala ;)

      Vymazat
  3. Písemný jsem trapně odbyla v těch džínách, za což se stydím, i když to teď píšu. K ústním jsem podle nahodila minisukni, protože mám prej nohy, pro který by chlapi klidně vraždili a to se musí zneužít. Pro kontrast jsem si od mámy půjčila halenku ke krku s dlouhýma rukávama, aby to nebylo moc děvkoidní. Bylo mi fajn, zeměpisář radil a předseda komise podal kapesník, když jsem se rozbrečela, že nevím, kdo je v Europarlamentu. Druhej den jsem strávila v brokátový sukni ke kolenům a polotransparentní halence, abych to jakože okořenila. Nevhodné, dle pohledů spolužaček a učitelek pohoršující, ale připadala jsem si úžasně a že všechno dokážu a taky že jo. Super časy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)