3. dubna 2014

Můj život s Roaccutane

Roaccutane. Mocnej lék na akné, o němž se v kotlině české traduje, že nepřátelské akné zažene napořád a jednou provždy. Zároveň o něm však kolují nepěkné báje, že má hromadu nevhodných přívrženců zvaných Vedlejší účinky.

Já jsem se s Roaccutane seznámila. Od ledna spolu denně trávíme nějakej ten čas, je mou pravou rukou a to právě i s partou Vedlejších účinků.

Abych vám o svém novém kamarádovi něco pověděla... má v sobě látku isotretinoin, což je derivát vitaminu A (což jsem samozřejmě vyčetla z příbalovýho letáku, chemie mi nešla) a na kožním vám ho předepíšou (nebo by teda měli) až po tom, co jste vyzkoušeli jinou léčbu (mazátka, antibiotika a tak). Mně po vysazení antikoncepce nic nepomohlo (o tom, jak jsem vysadila a proč a jak se mi vrátilo akné si můžete přečíst tady), takže jsem zoufalá uháněla na Bulovku na kožní za milou paní doktorkou Zelinkovou. S paní doktorkou jsme vyzkoušely vodičky a nic. Tak jsem si zařídila znovu antikoncepci (achjo) a dostala jsem recept na Roaccutane.
Zdroj: deviantart.com
Co s tím má společnýho ta ája? Roaccutane 100% poškozuje případnej plod, takže nesmíte po dobu léčby a měsíc po léčbě otěhotnět. S tímto a s hroooomadou vedlejších účinků (který vám napíšu dolů) je spojený to, že musíte podepsat lejstro, ve kterým je uvedeno, že rozumíte, do čeho jdete a souhlasíte s léčbou.

Mezi vedlejší účinky patří hlavně suchost pokožky, sliznic a vlasů. No to můžu rozhodně potvrdit. Vlasy bych si nemusela mýt celej tejden. Myju si je jenom kvůli "tvaru" a protože se potřebuju učesat, což mi bez kondicionéru nejde. Takže k Roaccutanu nakupte dobrý hydratační masky na vlasy a na pokožku hlavy, abyste neměli lupy. Taky si kupte kapky do očí a balzámy na rty. Léky jím od konce ledna a už jsem spotřebovala tři balzámy na rty (a to se maluju i rtěnkama a leskama mimo to). Nějakej dobrej tělovej a pleťovej krém je taky nutnost. Nikdy jsem na suchou pokožku netrpěla, spíš jsem byla umaštěná a lesklá. Teď se musím mazat po každém koupání, obličej i dvakrát denně. No je to vopruz, ale stojí to za to.

Obličej se mi už viditelně zlepšil, póry se stáhly a beďárky se tolik nerodí. Hrozně se loupu, ale to nějak zvládneme, žejo?

Další z vedlejších účinků je horší vidění ve tmě. To na sobě vůbec nepozoruju, klídek.

Co je blbý, pokud jste cvičební nadšenci, je, že se musíte vyhnout námaze a cvičení. Já jsem líná a nic nedělám a při rychlé chůzi nebo chůzi do schodů bolest kloubů a jiné problémy nepociťuju. I když je pravda, že jednou mě po intimních chvilkách bolely svaly na nohou.

O tom, že Roaccutane způsobuje deprese, změny nálad, plačtivé období, stres a tak dále, se asi nemusím zmiňovat, to je už jenom "třešnička na dortu". Můžu vás ale uklidnit, že kromě toho, že mě dojímají videa se štědrým Santou Clausem a láká mě pouštět si filmy, kde umíraj lidi na rakovinu a jiné nemoci, mě žádné psychické změny nepostihly. Ani nemám vidiny a slyšiny, jak Roaccutane v příbalovým letáku uvádí, že může nastat.

Zpět k vlasům. Po Roaccutane mohou vypadávat vlasy. Já jsem fiflena a na svou hřívu jsem náležitě pyšná, takže jsem se toho dost bála (bála jsem se, že budu plešátá vysušená neurotička). Vlasy nepadají, je to v cajku.

Co ale musím potvrdit, jsou poruchy spánku. V noci se budím a mám takovej podivnej strach, jakoby stres. Říkala jsem si, že to mám poslední dobou z práce, ale když o tom přemejšlím, tak špatně se mi spí už pár měsíců. Pravděpodobně to má s Roaccutane spojitost. Ale neděste se, není to každou noc, je to tak 2x týdně a není to nic, co by se nedalo přežít.

Změny tělesné hmotnosti a chuti k jídlu. Ráda bych konstatovala, že žeru jako dobytek a mám furt chutě. Šmejdím po bytě co bych kde ulovila. Pořád mám chuť na pizzu (ale fakt pořád, hraničí to se závislostí!) a dokonce vařím! Tak proto ty změny tělesné hmotnosti... nahoru...
(Berte to s rezervou, může jít o vedlejší efekt antikoncepce).
Zdroj: weheartit.com
Zatím se mi nezlepšila záda a dekolt, kde mám nepěknou sebranku pupínků a černejch teček, ale dle kožařky jde o složitější proces obnovy kožních buněk a bude to chtít trpělivost. A potom, potom už budu jenom krásná! :))

Máte s Roaccutane zkušenost? Pomohl, nepomohl? 
Hlavně nečtěte ty internetový diskuse, já jsem je četla a byla jsem z toho totálně vyjevená. A tři čtvrtě z toho není pravda :) Každej lék na jednotlivce působí jinak. Zkuste to a uvidíte, přestat s tím můžete vždycky.

Hezkej den přeju, dneska je tam krásně!

4 komentáře:

  1. To bude teda dobrý dryják. Bohudík na akné netrpím, takže nic takového brát nemusím (a když mi sem tam doktor napíše nějakou kortikoidku na mou lupénku, kašlu mu na to). Držím palce, ať Tě to nesežere za živa!

    OdpovědětVymazat
  2. Já teď dostala antibiotika lehký a krém Diferrin ...což je taky dryják... nemůžu ho mazat ani jednou denně, spíš ob den, jinak bych se sloupala jak had a vypadá to otřesně ... My Small Happinesses

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, po 2 měsících se stav zhoršil, po 5 ti měsících je pleť jak miminka.Jen jizvy zůstaly, nehty se třepily a cirka měsíc po vysazení začínají drasticky padat vlasy :-(...Ale pleť stále OK a to byla (z vysazení anikoncepce) v tom možném nejhorším stádiu....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)