8. dubna 2014

Můj přítel introvert

Článek pro StudentPoint.cz:
Je úžasný, je milý, je pěkný, je vstřícný a zúčastněný, je to pohodář a.... je to introvert. V žádném případě nechceme říkat, že být introvertem je špatné. Je nutno si přiznat, že pokud patříte mezi ukecanou většinu slečen, vztah s introvertem chce určitou míru trpělivosti (a velkou míru empatie).
Introvert se v žádném případe nerovná heslu "mouchy, snězte si mě". Být introvertem znamená ve zkratce vystačit si sám. Pokud bych to rozvedla, introverti jsou normálně veselí, chodí se bavit, mají kamarády, umí asertivně sdělovat své názory a jejich sebevědomí není na bodu mrazu. Jen tolik neholdují býti středem pozornosti nebo se scházet s cizími lidmi. A taky moc nemluví. Zažít plnohodnotnou plynoucí konverzaci s introvertem je požehnání od Pána Boha, to mi teda věřte!
Zdroj: deviantart.com
Začátky
Pokud jste už nějak navázali kontakt, pozvěte ho na rande. Introvert vás zřídka kdy pozve jako první. Pokud jste kontakt zatím nenavázali, opět jste to vy, kdo ho musí zkusit navázat. Těžké, že? Ale věřte mi, že introvert ocení, když uděláte první krok. Introvert se hlavně potřebuje hodně otrkat! A je taky důležité všímat si, jestli tam z jeho strany je aspoň drobný náznak zájmu (abyste ho neuháněly zbytečně a tím ho nepolekaly).
Rande
Pokud víte, že je vládce vašeho srdce plaššího typu, vymyslete program, kde bude pořád co dělat. Pokud půjdete do restaurace a budete po něm vyžadovat konverzaci, může se stát, že nastane ticho. Introvertům ticho nevadí. Dost si v něm lebedí. Ale vám by mohlo být ticho nepříjemné a mohlo by kazit dojem z jinak fajn schůzky.
Políbení a nežnosti
Nepolekejte ho. Nespěchejte na něj. Buďte milé a přirozené. Na rozloučenou mu dejte pusu na tvář. Je to roztomilé a je to malý náznak zájmu, který ho nevyděsí. Na příští schůzce to nechte na něm. Nemějte introverty za trubky, co se na nic nezmůžou, tak to není. Jen se jim musí dodat víc odvahy.
Vyšlo to, chodíme spolu!
Do vztahu s introvertem mám pár jednoduchých tipů - chvalte je, chvalte je, chvalte je! Za cokoliv, co pro vás udělají a za cokoliv, co se jim povede. Nevyužívejte jejich nesmělosti ve svůj prospěch, manipulace je hnusná věc a v lásce a vztazích nemá co dělat. Buďte trpělivé. A to velmi velmi trpělivé. Introvert si ke všemu dospěje sám, všechno si promyslí, sám si všechno vyřeší. Nemají potřebu se svěřovat. Jednejte na rovinu. Chlapi obecně nepoznají, že nám něco je a že se něco stalo, introverti jsou navíc hodně klidní a uzavření, takže je mnohem jednodušší narovinu jim sdělit, že se vám něco nelíbí, než být zklamané, že na to sám nepřišel. Nesnažte se ho měnit! Berte jeho hloubavost jako velké plus. A on vás za to bude nosit na rukou! Zkrátka - mějte ho rády proto, že je právě takový!
Zdroj: deviantart.com
Berte tenhle článek s rezervou, nic a nikdo se nedá škatulkovat, vzala jsem v potaz hlavně svoje zkušenosti. Jednoho introverta mám a sama se řadím do kategorie "asociovaný introvert" :))
Nevím, jestli jsem si toho všimla jenom já, nebo je to fakt, ale všichni introverti, které znám, jsou umělecky nadaní romantici! A to je dost fajn, nemyslíte? :)

PS: Přišly slečnám výherkyním dárky z giveaway v pořádku? :)


8 komentářů:

  1. Já jsem typ, který si introverta většinou nevšimne, takže to jde hodně mimo mě. A hlavně jsem ta, co nedělá první kroky, takže bychom si s introvertem na rande nikdy nezašli :D Vždycky si vybírám extroverty (většinou šílené) a taky to tak dopadá :D PS: Balíček mi před chvíli dofrčel, moc díky! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já první kroky taky nedělám - jakože bych vyloženě balila a nedělalo mi to problém. Ale s tím mým Drahoušem by to asi jinak nešlo... :))
      Mě někteří extroverti trochu děsí, nemám ráda, když chce někdo bejt za každou cenu středem pozornosti a bohužel znám hodně extrovertů, kteří mají tohle jako výsadu :)
      (jsem ráda, že balíček přišel! :) )

      Vymazat
  2. Já mám introverty ráda, přijdou mi tak nějak roztomilí!!!
    Jinak mi dáreček ještě nepřišel, ale určitě dám vědět, až dorazí!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou moc roztomilí! Nesmělost je sexy :)
      Leni, tvůj dáreček mám ještě doma, zítra odešlu ;)

      Vymazat
    2. Dobře, děkuji za info :)

      Vymazat
  3. :) hezký článek a super přístup. Jako introvert můžu potvrdit, že to někdy nemáme lehké... ale hold je to naše součást :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ty jsi ale taky asociovanej introvert jako já! :)

      Vymazat
  4. to je aky dobry clanok. ani by ma nenapadlo, ze nieco taketo je potrebne riesit, ale fakt super!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)