25. března 2014

Spolubydlení - ANO nebo NE?

Pokud uvažujete o spolubydlení, tedy bydlení s dalšími lidmi, ať už s cizími nebo známými, čtěte dál! Pokusím se vám nastínit jaké to je.

Ve spolubydlení bydlím od té doby, co jsem se odstěhovala od našich do Prahy, tj. od roku 2010. Moje první spolubydlení bylo v Horoměřicích za Prahou s velmi dobrou kamarádkou u její tety. Bylo to fajn, ale zima a daleko. Po odpoledních směnách do 21 hodin jsem doma bývala krátce před 23. hodinou.

Druhé spolubydlení možná ani nebylo spolubydlení - bydlela jsem u tehdějšího přítele a jeho rodičů. Jestli vám můžu doporučit, nikdy se nestěhujte do stejného objektu, kde bydlí i tchýně s tchánem a to ani pokud jsou na vás milí. Společným bydlením se ukážou typický tchýně-snacha vztahy. 

Samozřejmě jsme se rozešli. Bydlela jsem u babičky. K tomu nemám co říct, každá babička je jiná a i když ta moje je trdlo, jsem vděčná, že mě nenechala stát se bezdomovcem a přechodně mě u sebe ubytovala. Pak jsem se přestěhovala ke kolegyni z práci. Tam jsem vydržela bydlet rok. Bydlení to bylo poměrně fajn, ale velmi omezující - sdíleným pokojem a nutností tázat se na případné návštěvy. 

Další a současné spolubydlení je s partou skvělejch lidí a i když je až na konci světa (až za Hájema - v Petrovicích), bydlím tam moc ráda. V neposlední řadě proto, že jednou ze spolubydlících je moje nejlepší kamarádka a vládkyně mého srdce - lejdy Kejt.

Zdroj: Weheartit.com
Negativa spolubydlení:
  • malé soukromí
  • nutná velká tolerance a respekt k bližnímu svému
  • občas je to na nervy
  • se spolubydličema si nemusíte sednout
  • málo osobního prostoru
  • sdílená koupelna a wc
  • nutné nastavení pravidel
  • nutná velká trpělivost
  • majitel může mít speciální podmínky (např. žádné návštěvy)
Pozitiva spolubydlení:
  • levnější typ ubytování
  • seženete rychle, klidně do týdne
  • poznáte nové lidi
  • pokud si sednete, stane se z vás skvělá parta
  • nemusíte uklízet každej týden, stačí si jen na bytě rozdělit službu na úklid
  • finanční slož na čistící prostředky
  • homeparty
  • vždycky, když vám dojde mejdlo, stačí zaklepat na dveře vedle a mejdlo si "půjčit"
  • nikdy nejste sami
  • ....a spoustu dalšího! 
Já bych to shrnula tak: Nejste-li rozežraní, ale zato jste chudí nebo spořiví, trpěliví, pořádní a tolerantní s kouskem respektu a sednete-li si s osazenstvem bytu, je spolubydlení super! U nás je to tak - ve třech samostatných pokojích bydlíme tři holky. Každá jsme jiná a přesto si rozumíme. Všechny si tam vodíme kluky, občas si uděláme beauty day, kdy si lakujeme nehty, kecáme o blbostech, kouříme, ... Ve čtvrtém pokoji je chudák Kubík, kterej nás občas nestíhá. Nicméně je to ten nejvíc nekonfliktní a v pohodě spolubydlící, jakého si můžete přát.

Rada všem spolubydličům: Nedrbejte se vzájemně. Pokud vás něco štve, tak si dejte "meeting" v kuchyni a vyříkejte si to. Spolubydla neuklízí? Zaveďte tresty nebo společnou trestovou pokladničku. Užitečná je taky nástěnka na veřejném místě (třeba v chodbě), kam můžete psát vzkazy, požadavky a rozpisy úklidu. A když jdete někoho navštívit, vždy klepejte :) 

Nebuďte tím, co neuklízí a/nebo dělá rozbroje. Pokud chcete spolubydlet, prostě musíte zkousnout, že všichni mají stejná pravidla - úklid, vynášení koše, skládání se na společné záležitosti, placení nájmu včas atd.

Kde sehnat spolubydlení? Tak především se nejdřív zeptejte kamarádů a známých. Je příjemnější bydlet s někým, koho znáte. Když žádné takové spolubydlení není k dispozici, mrkněte na inzoše na eSpolubydleni a Spolubydleni. V neposlední řadě je taky užitečná FB skupina Bydlení/spolubydlení v Praze.

A jaká je vaše zkušenost s bydlením? Je lépe u rodičů nebo mimo? :)


8 komentářů:

  1. Urcite bych nesla bydlet s kamadkou a uz vubec ne partou, prijde mi to jako velka ztrata soukromi. Doufam ale, ze uz brzo se dockam bydleni s pritelem:)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přijde rozhodně více soukromí, než s rodinou, která se neustále ptá "Kam jdeš" a "Kdy přijdeš" atd :)) Kdy plánujete bydlení?

      Vymazat
  2. Hmm. Viz můj poslední článek na blogu. Sice to nebylo úplně plánované spolubydlení, ale už bych tuhle chybu neudělala. Ale chápu, že pro některé lidi to jediné možné řešení. Já jsem asi rozežraná a nezvládám to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak říkám - všechno je to o tom, jak si s těma lidma sedneš :)

      Vymazat
  3. Posledních 6 let žiju ve "spolubydlení". Měla jsem vždycky štěstí, že spolubydlící byli v pohodě a žádné větší konflikty jsem nezažila. Ale každopádně to občas může dost lézt na nervy, když není uklizeno nebo potřebuješ do koupelny, která je beznadějně obsazená :D Ale těším se v budoucnu na vlastní bydlení s přítelem, plánujeme to tak do roka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vám přeju, aby vám to pak doma dobře šlapalo! :) Já jsem trošku skeptická k tomu bydlení s přítelem. Přišlo mi, že mi ty vztahy kvůli tomu nějak trochu krachovaly, protože občas trpím ponorkou.

      Vymazat
  4. Vždycky jsem chtěla bydlet s kamarádkou, ale jelikož taky trpím ponorkami, tak nevím zda je to dobrý nápad! Každopádně už 9. měsíců žiju v domě s jinou rodinou a občas je to o držku. Dá se to zvládnout, soukromí nemam žádné pokud si zrovna nenaplánujou víkend out a už se těším do vlastního jednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve spolubydlení to chce mít aspoň vlastní pokoj :))

      Vymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)