17. března 2014

Bydleli jsme v ulici hříchu!

Dánsko. Kodaň. Krásný město s atmosférou a bez davů turistů a lákačů na suvenýry. Mají tam malou mořskou vílu, skvělej Disney Shop, spoustu sluníčka, dobrý pivo, ceny jen o maličko vyšší než u nás, uklizeno, bary, stripbary, bordely a sexshopy s odhalenou výlohou.

Mimochodem. Já jsem opravdu chtěla udělat obecnej článek, kde popíšu naše zážitky a přidám pár fotek. Ale víc už to zkrouhnout nešlo. Prostě z toho bude spíš obrazovej článek, než kecací!

Bydleli jsme v hostelu Absalon Annex Hotel na Helgolandgade. Je to ulice asi 15 minut chůzí od centra. Dejte si bacha na parkování, protože v Kodani všichni jezdí na kole a kdo už má na auto, má taky na parkování, který je fakt prasácký. Kodaň je rozdělená na tři zóny - červená, zelená a modrá. Cena parkovnýho se odvíjí od toho, jak blízko jste u centra. Za 24 hodin parkování v modrý nejlevnější zóně jsme platili 180 dánskejch korun (dánská koruna je 3,7 našich, tak si to spočítejte). Hostel byl krásně barevnej, čistej, útulnej. Platili jsme i se snídaní dohromady asi 7000 Kč za 4 noci (pokoj s manželskou postelí, veřejné sprchy - čisté!, ručníky v ceně - každej den měněné). Byli jsme z ubytování nadšení! (a já samozřejmě i ze snídaně, kde jsem si jako správná Češka nakradla minibalení nutellek a sýrů).

Jeli jsme autem z Prahy v půl 10 ráno přes Ústí k německejm hranicím, pak okolo Drážďan a Berlína nahoru do Rostocku. Cestou jsme se stavili u McDonaldu, kde jsem objednala zweimal Kischen Knusper McFlurry v němčině (naposledny jsem mluvila německy u maturity!). Jsem prostě jednička. Byla jsem nervózní jako prase a Česťa musel stát opodál, aby mě neslyšel.

Trajektem z Rostocku do Gedseru.
Trajektu jsem se dost bála. Už na přívozu do italskejch benátek (20 min plavby) mi bylo docela špatně, natož dvě hodiny! Ale naprostá pohoda. Velikánská loď zapříčiňuje to, že to vůbec nehoupe. To byste ani nepoznali, že už jste vypluli. Btw. když pojedete do Dánska autem a budete přemýšlet, jestli je levnější jet suchem po mostech nebo zaplatit trajekt, po sáhodlouhých debatách a poradou s mým otcem kamioňákem jsme zvolili trajekt, protože to kvůli placení mostů na suchu stejně vyjde o trošku levnějši (a je to kratší cesta a něco zažijete). Jedna cesta trajektem pro 2 osoby a osobní auto vyšla na 99 euro.

Přístav v německém Rostocku.

Západ slunce z trajektu. 
 Do Kodaně jsme přijeli asi v půl 11 večer. Hostel spojenej s hotelem jsme našli hned, protože má velkej světelnej poutač na straně.

Mno a jdeme na tu kultůůůůůru...:
Helsinborg - Hamletův Elsinor. 
Na "Elsinoru" nejsou žádný turisti! Je to krásnej opuštěnej hrad, kde jsme se potkali s asi pěti jinejma lidma. Je na krásným pobřeží u moře na severním cípu dánskýho ostrova, asi 30 minut autem od Kodaně v městečku Helsingor (neplést s Helsinkama, který jsou ve Finsku).

Všude samý pěkný domečky. Připomíná mi to Británii. Co myslíte?

"Hele moře! Vidim moře! Ééééééj!" - Pobřeží Helsinborgu.

Škola v Kodani. Ne jako ty naše socialistický budovy.

To jsem si prostě musela vyfotit, žejo? :)


Stroget - nákupní zóna. Hruzně tam fučí.

Soutěžili jsme kdo první najde něco českýho kromě Škodovek. No jak jsem mohla zapomenou na pivo! Drahouš vyhrál.

Vlevo St. Alban's Church. Vpravo Amalienborg.

Takovej ňákej zámkokostel, co jsem nenašla jak se jmenuje. V parku okolo seděj lidi a pijou a kouřej.
Jako v Praze na náplavce nebo v Riegráčích.
Prostě mě zaujala tahleta značka :))

Parkovací papírky.

Pořád jsme jenom chodili, takže nás bolely nožičky.

Strastiplná výprava za Malou mořskou vílou. Bez mapy. Ale našli jsme ji! Jiní turisti se k ní vozí autem. Křupani!

Runder Tower v centru Kodaně.

Temné stíny v Kodani (z tohohle typu fotek se pomalu stává tradice).

Oběd v restauraci u moře. Krásná restaurace, skvělá atmosféra.
Jen tak někde vám nedají chlebík a máslo na šutru :)

Zase moře. Moře není nikdy dost.

Amalienborg.

Krávy. Mě hrozně zajímaly.
Protože nejsme žádní troškaři, zpátky jsme jeli přes Švédsko. Jeli jsme přes největší most na světě mezi Kodaní a Malmö (stál necelejch 50 euro). Z Malmö jsme sjeli dolů do Trelleborgu, kde jsme se najedli, cvakli trajekt (jedna cesta pro dvě osoby a auto do Rostocku za 56 euro), prošli jsme si trochu město a jeli jsme. 
Přístav v Trelleborgu.
Trajekt jel 6 hodin. Zabijácká cesta! Zapomněli jsme si vzít notebook nebo knížku, takže jsme se na palubě jenom mlátili, kecali jsme, pak jsme vyčerpali témata a řešili jsme hovadiny. Když se na trajektu nudíte, kupte si plyšáka. Můžete ho instalovat do objektivu, posazovat na plechovku (a on bude furt padat) nebo ho přicvakávat přísavkou k hrnku pro babičku:
Bjorn.
Nebo si můžete na druhou stranu plavenky namalovat plánek a hrát piškvorky. K tomu už ovšem potřebujete tužku. A když seženete i dva balzámy na rty, můžete sledovat s jejich pomocí a s pomocí stolu jak se loď kejve. Taky můžete, jak již bylo zmíněno, instalovat kamaráda Bjorna do objektivu. A nebo si kupte Švédskou fantu a bavte se nápisama "Kůň", "Med" a "Ingen" na plechovce:


Vyplouváme z Trelleborgu :)
Doma jsme byli v půl 5 ráno. Unavení, vydepkovaní, že dovolená skončila, ale rádi, že jsme si ji užili a aktivně jsme využili čas (žádný válení na pláži). A já jsem zapsala další dva zářezy do pomyslnýho cestovatelskýho deníčku (do 30 chci navštívit všechny státy Evropy).

Jestli si myslíte, že jsem si s tou ulicí hříchu v názvu dělala srandu, tak nedělala. Helgolandsgade je normální ulice, rozhodně se tam nemusíte bát. Ale večer se tam objeví sem tam nějaké individum, rozsvítí se erotické nápisy bordelů a stripclubů, najednou si všude okolo všimnete těch sexshopů. Tam ty sexshopy mají fakt klasický výlohy jako třeba knihkupectví. Prostě tam vidíte všechny ty pomůcky a zvláštní prádlo a podobně. Sranda :))

Říkala jsem si, co lidi viděj na Paříži, když Kodaň je mnohem krásnější! Zkuste jet příště do Kodaně! V Kodani je pořád na co koukat :)

10 komentářů:

  1. No vypadá to úžasně! Hned bych se tam jela podívat! A pivo Tuborg je podle mě jedno z nejlepších piv, které jsem pila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pivařka jako blázen, takže pivům z ciziny většinou moc nevěřím :)) My jsme v Kodani pili Carlsberg a to je dobrý! :)

      Vymazat
    2. Já právě pivařka nejsem, takže možná proto mi chutná :) Je fakt, že když už si koupím domů pivo (což se stává jednou za měsíc maximálně) tak je to některé ze zahraničních piv. Asi to bude hlavně tím, že vyrábějí lahváče třetinky, protože půl litru piva naráz fakt nedám :)

      Vymazat
  2. Po právně, já tam byla - první týden v únoru a zas taková pecka mi to nepřišla ... pravda, možná to dost ovlivnilo počasí, měli jsme opravdu zimu, vítr, mlhu... nic příjemnýho ...ale znám mnohem krásnější města ....minimálně vím, že v únoru už nikdy nikam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kodaň je skvělá, když víš kam jít a když oceníš "turistickou" dovolenou :) Měli jsme krásně, sluníčko, poměrně teplo (dalo se už sedět v parku na zemi), navíc mě Kodaň zaujala už z fotek na netu, takže jsem byla fakt nadšená :)

      Vymazat
  3. Tvoje objednávání si v němčině mě fakt pobavilo :D
    Jinak máte krásný fotky a evidentně i zážitky, trochu závidím, je to tam fakt nádherný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestou zpátky už jsem nám objednala i celý menu (v NJ)! :D

      Vymazat
  4. Krásné fotky! A pěkně popsáno, hned bych jela...
    A nikomu to neříkej, ale minibalení nutellek a sýrů taky kradu :D :D
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Ách, mě tohle tak moc baví! Děkuju za naprosto úžasnou virtuální dovolenou, kterou jsi nám tu připravila...užila jsem si to maximálně.
    Vivi

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)