28. srpna 2013

Zadky, kabáty, vousy = hudební klipy!

Jistě posloucháte muziku. A každej z nás si někdy pustil (nebo zahlídnul) Óčko nebo MTV, aspoň jako kulisu. A neříkejte, že ne! Některý klipy by měli zakázat. Rozeberme si hudební styly a tomu odpovídající klipy.

1) Reggae
- pohodová muzika, brko k tomu, pohoda, lážo plážo. V klipech se, samozřejmě, objevuje červená, žlutá a zelená barva, nejlépe ve stejnou chvíli, sem tam nějakej rastafarián(ka) a list jedné známé rostlinky (a nebo rovnou brčko). Když slyším reggae rytmy, připadám si jako v džungli uprostřed New Yorku. Sedím tam v rauši na lavičce, okolo mě jsou stromy s lijánama a na každé lijáně se houpe jeden černej saxofonista s přiblblým úsměvem. Hele, támhle je makak! Fůůůůůůůůůů....


2) Pop (90. léta)
- znáte to - Kelly Family, Backstreet Boys, David Haselhoff a podobný hitovky. Poslouchali jsme to všichni (občas si to pustíme, když doma blbneme s kamarádkama a vedle leží vypité lahve vína, žejo?). Klipy jsou o lásce, o smrti, o o(d)pouštění. V 90% klipech jsou chlapci oděni do košil nebo triček (Lunetic, ha! Na ty nezapomínat!), vzpínají ruce směrem od kamery k sobě jakoby si brali vzduch před sebou a procítěně se tváří na kameru, krčí obočí a dramaticky dokončují songy dlouhým srdceryvným "ůůůůůůůůůůů...". Taky je tam spooousta zpomalených záběrů a boyů sedících, nic nedělajících, pouze civících do prostoru (to tím žalem!). Kde jsou ty časy, kdy se muži nebáli ukázat svá zlomená srdce (aspoň v těch klipech!)


3) Pop (nyní)
- ani nevím, co je horší - jestli ta afektovaná zlomená srdce a gel ve vlasech, nebo všude přítomné zadky a prsa. Nemám nic proti nahotě, když je vkusná, proč ne. Ale složit celej klip jenom z prdelí a koz, do toho nějaký dramatický gestikulování zpěváka(čky), kde to jsme? Jo, sex a těla prodávají a mít obrazovku pokrytou dívčími zadky, lascivním olizováním rtů (případně lízátek) a repráky zaplněný zvláštním "hudebním sténáním" je pro dnešní dobu asi fakt přitažlivý. Takovou krásnou přehlídku půlek můžete vidět v tomhle klipu. Název je skutečně příhodný - Nemůžu tomu uvěřit!!!


4) Metal
- metal je hodně hustej. Což o to, folk metal (housličky, flétničky) vůbec není k zahození, naopak! V takovejch klipech najdete kromě všudymetalověpřítomných kabátů, korzetů a černoty taky ptáčky, přírodu, skály. Proč ne? Hloubka v tom je. Pak jsou taky jiný druhy metalu, kde máte většinou záběr na zpěvákovy oči valící se z důlků a mikrofon, do kterého tzv. zvrací. Taky záběry na hudební vybavení se tam hodně objevujou. A rozhodně nesmíme opometou mávání vlasama! "Pusť to na plno, můj účes to vydrží!!"


5) Taneční pop (?)
- nevěděla jsem úplně jak to nazvat. Jedná se prostě o óčkoidní záležitosti s tím, že to hrajou v klubech. Není to špatný, je to dobře roztancovávací. Texty jsou o hovně a v klipech na sobě mají saka! Proboha, saka?? V písničce, na kterou se paří? Nechybí ani dramatická gestikulace do rytmu hudby a nějaký dost dobrý pití (whiskey nejlépe!), sluneční brýle, prsteny (případně diamanty v uších - u mužů) a ženy! Ty ženy už jsou poměrně oblečené (nebo aspoň nešpulí zadky do hledáčku kamery), občas je snaha "být sexy" už na hranici (například když se ty dívky lepí na zpěváka a on se tam k nim chová jako by byl pán tvorstva - celkově tuhletu představu nemám ráda). Často si taky sahají do vlasů a kroutí sebou. No, tak teda budiž...

6) RAP
- joo, tak to je nejdrsnější styl z nejdrsnějších. Drsnější už je jenom čerstvě nalámanej štěrk. V klipech vládnou černoši a do zelí jim leze Eminem. Melou nějaký kraviny na hudbu a považujou to za umění. Tváří se u toho děsně hustě a vážně, prostě fakt kchůůůl. V klipech stojí, koukají do dálky na město nebo přírodu. Nebo naopak sedí a hýbají jenom horní polovinou těla (hlavně rukama, ééééééj, genksta). Pro sprosté slovo nejdou daleko. Nebylo by užitečnější udělat z rapových songů básně a vydat sbírku? 


7) Rock
- tak rock, no. Na tom není nic moc zkazit. Ti co zpívají rockové balady většinou sedí a doprovázejí se na kytaru. Nesmutné rockové písně mají většinou celkem srandovní klipy. Elektrická kytara je základ a povětšinou taky drsný hlas. Čím jsou specifické klipy? Řekla bych, že často tím, že je moc nehrajou. Maximálně když je nějaká "Rock zone" na Óčku. Můj děda tomu říká ORGRAM (organizovaný rámus).


Tak mi řekněte, co posloucháte? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)