1. července 2014

Koření vztahu(ů)

Že je potřeba na každým vztahu (nejen partnerským, ale i kamarádským) pracovat a rozvíjet ho a že snažit se musí oba, to je všem jasný. Ale ne každej to dělá. Vztah pak stagnuje, upadá do nudy a stereotypu a zarůstá láska, až zmizí (jo, vlastní zkušenost z minulejch vztahů). Budu se opakovat, ale tu energii co dáváte do lidí byste pak od nich měli dostávat zase zpátky. A pokud ji zpátky nedostáváte, nechce tyhle vysavače plavat a energii investujte jinam. Tolik k úvodu :))

Koření kamarádskejch vztahů:
S nejlepší kamarádkou si nejmíň jednou měsíčně dáme nějakej dáreček, třeba i drobnost v podobě papírovejch kapesníčků se srdíčkama. Jelikož to zároveň byla spolubydlící (a věřím, že v budoucnu ještě někdy bude), občas jsme si udělaly večer s čokoládou a babským povídáním nebo jsem ji pustila k ránu opilou k sobě do postele, protože měla lítost ze ztracenýho mobilu (alkohol je metla lidstva). Můžeme si říct cokoliv a vědět, že u tý druhý najdeme vždycky zájem o naše štěstí.

To jsou takový drobnosti, který jsou podle mě skoro samozřejmostí. Na vrch bych doplnila, že se vzájemně podplácíme - když chceme něco po tý druhý, co se tý druhý zas tak nechce, slibujeme hory doly (a pak je i plníme!), takže jí dlužím asi tak 3 hodiny masáže zad (já to hrozně nerada dělám) a nebo jsme si vyměnily dvě krabičky čajů za sklenici medu :)) A pak samozřejmě zábava. Buď jdeme jen tak někam na jídlo (rády chodíme na snídani, ale je trochu problém vstát...) nebo večer popít nebo zatančit. Radost si děláme i takovejma blbostma, jako jsou vzkazy na papírku. Zkuste to, i malá věc ten vztah s kamarádkou utuží.
Zdroj: weheartit.com
Koření partnerskejch vztahů:
Ze svýho pohledu můžu říct, že mně nesmírně pomáhá, když je přítel akční. Protože já jsem taky ráda akční. Poprvý mám pocit, že se mi vrací ta investovaná energie. Za půl roku vztahu s Č. jsme stihli tolik věcí, tolik zážitků! Jako hlavní "nakopnutí" a povzbuzení vztahu bych doporučila zajít si jednou za čas někam jinam, než jste zvyklí. Jet na víkendovej výlet nebo si jen tak zaplatit noc v hotelu. Tam totiž nemusíte myslet na takový ty vedlejší kraviny, jako kdo připraví snídani a oběd, kdo ustele postel, jak zrovna máte/nemáte uklizeno v pokoji, a podobně. Můžete tam relaxovat a věnovat se jenom sobě.

A pak samozřejmě takový věci, který se zdaj jako drobnosti, ale pro mě moc znamenaj - vnímání, překvapování, empatie, povídání si o čemkoliv, vidět pozitiva, ne jen negativa.

  • Vnímání - takový to, když plácnete, že se vám něco líbí a za pár dní to dostanete (nesmí to ale bejt prvoplánový, jako to dělá spousta slečen... na něco poukážou jenom proto, že doufají, že to následně dostanou). A stejně tak naopak vy vnímejte toho druhýho.
  • Překvapování - nejsilnější koření proti stereotypu. Vždycky můžete toho druhýho nějak překvapit, prostě vždycky! Chce to jenom trochu kreativity a odvahy (a schopnost to nevykecat, s čímž mám já docela problém).
  • Empatie - ta je samozřejmostí v každým vztahu. Nedělejte a neříkejte to, co by vám samotnejm vadilo. Naslouchejte a pomáhejte. Zároveň nevěšte bulíky na nos a asertivně projevte názor.
  • Povídání - pro mě je důležitý, aby můj kluk byl v první řadě můj nejlepší kamarád. Musím si s ním mít co říct a konverzace musí přirozeně plynout. Nechci nejasnosti a tajnosti, proto radši uslyším nepříjemnou pravdu, než milosrdnou lež. Stejně tak to udělám i naopak. Lidi spolu obecně málo komunikujou (a tím vznikaj nejasnosti a drby) a já nechci, aby to tak bylo v mejch vztazích.
  • Vidět pozitiva - po nějaký době dost lidí vidí už jenom to, že partner/ka přibrala, že chodí pořád do hospody nebo za kámošema a soustředí se jenom na tohleto. Ale co ty pěkný věci, že vám včera utrhl kytku nebo že vám vaří a minule vás vzal do divadla? To nejsou samozřejmosti.
Zdroj: weheartit.com
Inu, na závěr tečka - ani krátkodobý odloučení neuškodí a stejně tak je důležitej osobní prostor. Soudím, že chlapský jízdy i dámský jízdy nejsou vůbec na škodu. A rozlučka se svobodou nejlepšího kamaráda, kde třeba bude striptérka? Proč ne. Je to jenom druh zábavy a zakazáný ovoce nejlíp chutná, proto čím víc budete zakazovat, tím víc se detektory lákavosti v hlavě toho druhýho na danou věc budou soustředit. Berte to tak, že pokud vám kamarád/ka nebo přítel/kyně udělají něco nepěknýho, nestojej vám za váš čas = pokud si vás lidi okolo vás vážej, neudělaj nic, čím by vás mohli ztratit.

Amen :))

PS: Nezanedbávejte kamarády kvůli partnerovi a naopak. 

Jak vy pomáháte svejm vztahům růst a nezakrnět? :)


7 komentářů:

  1. S kamarádkou to máme podobně. Taky spolu hrozně rády chodíme na oběd, večeři, a sem tam se prostě oblečeme jako na rande do šatů a podpatků a jdeme na večeři. Baví nás, jak na nás všichni koukají, jestli jsme 4 procentní nebo ne :D

    S body, které jsi uvedla u přítele do puntíku souhlasím. A zpětně si uvědomuji, že vlastně můj předchozí vztah stál za starou belu, protože to byl žrout energie, která mizela v nenávratnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mám to stejně - všechny moje bejvalý vztahy a víceméně i všichni randiči byli žrouti energie :) Ještěže mám teď kompenzátora :))

      Vymazat
  2. Skvělej článek, Kami! :-) Já snad už ani nemám co dodat, podepsala bych se pod ta slova. :-)
    Stále hledám toho partnera, který pro mě bude zároveň nejlepším kamarádem a konverzace bude pořád plynout. :-) Komunikace! Bez té to prostě nejde. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.
      Přesně, může to bejt sebelepší, ale pokud spolu lidi stejně nedokážou mluvit na rovinu a říkat si, co si přejou, co jim vadí, co se jim líbí, tak to půjde dřív nebo pozdějš do kopru.

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsané, sama jsem několik upírů, vysavačů energie, potkala a rychle se s nima rozloučila a dnes je mi líp :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek, pěkně jsi to vystihla :)
    Eva Hearts Life

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme včera kořenili vztah tím, že jsem mu poprvé žehlila :D Ale rádi jezdíme někam na víkend na výlety, je to opravdu takový super zpestření.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)